Hvordan vælger jeg parterapeut?

Hvordan vælger jeg parterapeut?

At vælge den rette parterapeut kan være en jungle, hvorfor jeg altid giver 15 minutter gratis. Til at se giraffen an – kalder jeg det. Du kan læse meget på nettet, men det svære er at høre stemmeføring, og måske endda føle dig hørt og set. Derfor får I mulighed for at komme i praksis og møde mig. Alternativt tager vi en samtale på telefon, hvor I kan spørge om alt det, I går og tænker. Men lad os starte med, hvad det givtige kan være, når du sidder hjemme og skal vælge.

De forskellige uddannelser

Spørgsmålet “hvordan vælger jeg en god parterapeut” giver hits på omring 65000 mulige svar. Det er jo overvældende.

Der findes ikke umiddelbart en godkendt parterapeut uddannelse og ej heller er det en beskyttet titel. Derfor vil jeg anbefale dig at kigge efter hvad terapeuten skriver om parforhold. Måske ringer du og hører om, hvordan terapeuten lyder, og der kan du spørge om uddannelse og erfaring, så du også har den viden med dig. Jeg er selv med på sitet “lovecast” som skriver en masse gode ideer omkring valg og indhold. Læs gerne mere der.

Lad mig giv jer mine 7 tips til at vælge

  1. Vælg en som er upartisk
  2. Vælg en som er etisk ok
  3. Vælg en som kan holde den røde tråd for jer 
  4. Vælg en som tør sige det, I ikke selv tør
  5. Vælg en som ser jer begge
  6. Vælg en som ikke blot lader jeg komme igen og igen uden fremgang

ad 1

En upartisk parterapeut holder hovedet koldt og lytter til jer begge uden at “skælde ud” eller sige “det er jeg enig i”. At være upartisk betyder at holde sig uvildig. Det er vigtigt, at I føler jeg trygge. Derfor er det godt med en samtale, eventuelt på telefon, hvor I kan fortælle lidt om jer og høre terapeuten fortælle om sessionernes indhold.

ad 2

Etiske rammer er limen mellem jer og parterapeuten. Spørg derfor gerne om de etiske regler i den praksis, hvor du og din partner vælger at komme forbi. De bør være tilgængelige. Hos mig er etikken sådan, at vi ikke er i rummet sammen for at finde den skyldige, hver får taletid, jeg leder samtalerne og bryder ind, hvis samtalen “stikker af”, for det kan I gøre hjemme. Derudover – jeg siger ikke hej på gaden. Jeres terapi er jeres helt egen.

ad 3

En parterapeut skal kunne holde den røde tråd i samtalen hver gang. Derfor er det vigtigt med klar ledelse og med et overblik fra start til slut. Lad gerne jeres parterapeut opsummere for jer ved afslutningen. Hvis I ikke bryder jer om, at andre tager ledelsen, skal I nok ikke gå i parterapi hos mig.

ad 4

Når I vælger, så check gerne af om terapeuten har det rette temperament i forhold til at sige det, som ellers ikke siges. Hvordan gør man det? Ja, for eksempel ved at spørge om, hvordan parterapeuten gør, hvis der bliver sagt noget som ikke hænger sammen. Måske endda komme med et eksempel på noget, som er svært hjemme hos jer p.t. og som I ønsker hjælp til. Vær gerne præcis.

ad 5

At vælge en som ser jer begge kan være så svært for jer. Men uanset hvad, så betyder det noget, at I begge føler jer trygge, når I har valgt at investere i jeres parforhold. At blive set og hørt bunder på tidligere erfaringer. Det er altså ok at bruge disse og tilmed også bare finde en anden parterapeut.

ad 6

En parterapeut hjælper jer igennem en afgrænset opgave. Den aftaler I omfanget af fra start. Et mål ad gangen. For eksempel at blive ved med at være sammen. Dernæst aftaler I de opgaver, som skal trænes hver gang. Resten er i princippet op til jer selv og hvordan I arbejder med nye værktøjer. Derfor er det et samarbejde, som indgåes. Det vigtige for jer er altså at få overblik fra start. Selvom jeg aldrig lover at det tager så og så mange timer, for det er individuelt, hvor nemt I har ved at træne nyt. Ligesom det er nemt at sige ja til en opgave og til at bruge tid. Men hverdagen har det med at komme listende. Så glemmes øvelser og når de glemmes, smutter alt det nye også.

Kærligst Helene