Fysisk vold

Fysisk vold - hvordan hjælper du dig selv og andre?

Fysisk vold

Hvordan ved du, at du lever i et fysisk voldeligt forhold?

Fysisk vold er en alvorlig form for vold, der kan føre til alvorlige fysiske og psykologiske skader. Fysisk vold kan omfatte slag, spark, kvælning, brug af våben eller andre fysiske angreb, der er rettet mod dig eller en, du kender.

Fysisk vold kan ske i et hvilket som helst forhold, inklusive i hjemmet, på arbejdspladsen eller i samfundet generelt. For at undgå fysisk vold er det vigtigt at være opmærksom på de advarselsskilte, der kan indikere, at vold kan ske.

Disse advarselsskilte kan omfatte trusler om vold, jalousi og besiddelse, kontrol eller dominans, og tidligere voldelige adfærd.

Fysisk vold kan se ud på mange forskellige måder og kan involvere forskellige former for skader og traumer. 

Nogle eksempler på fysisk vold kommer her:

  • Slag eller spark: Dette kan forårsage blå mærker, forstuvninger, brud og andre skader på kroppen.
  • Kvælning eller klemning: Dette kan føre til kvælning, iltmangel, blå mærker og andre skader på halsen og kroppen.
  • Skub eller træk: Dette kan føre til fald eller tab af balance, og kan resultere i forskellige skader, afhængigt af hvordan personen falder.
  • Knivstik eller skudsår: Dette kan forårsage alvorlige skader og kan være livstruende.
  • Seksuel vold: Dette kan omfatte tvungen seksuel aktivitet, seksuel chikane eller andre former for seksuelt overgreb.
  • Psykisk vold: Dette kan omfatte verbale trusler, skældsord, ydmygelse og andre former for nedbrydende adfærd, der kan føre til psykologisk skade.

Det er vigtigt at huske, at fysisk vold ikke altid er synligt eller åbenlyst.

Fysisk vold kan bruges til at tvinge dig, som er partner eller en anden i en nær relation til at gøre noget eller til at underkaste eller isolere sig. Der findes mange motiver og former for fysisk vold. Derfor er ovenstående liste ikke udtømmende, men de er heller ikke ualmindelige.

For at undgå fysisk vold er det vigtigt at være opmærksom på de advarselsskilte, der kan indikere, at vold kan ske. Disse advarselsskilte kan omfatte trusler om vold, jalousi og besiddelse, kontrol eller dominans, og tidligere voldelige adfærd.

Måske kender du nogen, der har gjort noget lignende. Måske kender du nogen, som lever i et forhold, som består af ovenstående. Måske er det dig selv, som lever i et voldeligt forhold.

Hvordan kan du støtte dig selv eller andre i sådan en situation?

Det bedste du kan gøre, er at støtte den, du kender. Bliv ved med at fortælle, at det ikke er ok at blive behandlet sådan. Du kan desværre ikke leve andre menneskers liv. Men du kan støtte til forandring. 

Du kan måske støtte med at skrive en sikkerhedsplan på plads for at beskytte sig selv og eventuelle børn i tilfælde af en voldelig situation. 

Hvis det er dig selv, som lever i et voldeligt parforhold, så vid, at du ikke er alene. Vid, at du kan finde hjælp og at din partner også kan få hjælp. Blandt andet via Danner eller Lev uden vold. Ifølge 2018-tal fra Statens Institut for Folkesundhed skønnes det, at 38.000 kvinder og 19.000 mænd årligt bliver udsat for fysisk partnervold. Det tal siger noget om, at selvom vi er næsten 6 millioner mennesker i Danmark, så bliver nogle stadig udsat for vold. Men de fleste lever gode liv sammen. Selvom vi også godt er klar over, at megen vold lever i det skjulte. Der findes megen tabu på området.

Fysisk vold som social arv

Uanset om vi kender nogen eller selv lever i et forhold med fysisk vold, så er det vigtigt at vide, at ingen behandler andre dårligt uden at have set det eller lært det selv. Det betyder ikke, at du skal blive i en dårlig relation, hvis din partner ikke har lyst til at forandre sig. 

For at undgå fysisk misbrug kan det være nyttigt at opbygge sunde og respektfulde relationer, hvor kommunikation er åben og ærlig. Det kan også være nyttigt at lære at genkende advarselstegn på potentielt farlige situationer og træffe foranstaltninger til at undgå dem. Hvis du, eller andre du kender, er udsat for fysisk misbrug, er det vigtigt at søge hjælp fra en professionel, der kan hjælpe med at beskytte og støtte personen.

For at undgå fysisk misbrug er det afgørende:
  • at opbygge sunde og respektfulde relationer med åben og ærlig kommunikation
  • at lære at genkende advarselstegn på potentielt farlige situationer og træffe foranstaltninger for at undgå dem
  • er man udsat for fysisk misbrug, er det vigtigt at søge hjælp fra en professionel, der kan beskytte og støtte personen.

I Danmark kan ofre for fysisk misbrug kontakte sociale myndigheder, læger, psykologer og krisecentre for at få hjælp og støtte. Der er også flere organisationer, der tilbyder gratis og anonym rådgivning og støtte til ofre for fysisk misbrug og deres pårørende.

Det er vigtigt at huske, at fysisk misbrug er uacceptabelt, og at alle fortjener at blive behandlet med respekt og værdighed. Det kræver en fælles indsats at forebygge fysisk misbrug, og det er vigtigt at tale åbent om dette emne og arbejde sammen for at skabe en verden, hvor fysisk misbrug ikke er acceptabelt eller tolereret.

Det uligeværdige parforhold kan også mærkes. Ved at du er utryg, måske ligefrem angst. 

Den sociale arv har vi alle med os. Både du og din partner kan have særlige opvækstvilkår, som betyder, at I regner ovenstående for normal adfærd. Måske kommer I inddirekte til at påvirke hinanden. Det gør intet af ovenstående bedre. Men du kan selv lære at stoppe din del. Også selv om din partner ikke har lyst.

Derfor – tal med andre. Ikke for at bagtale, men for at blive klogere. Jeg tror på, at vi kan leve sammen i kærlighed og en forståelse. Desværre ikke altid med fysisk vold. Heller ikke altid med psykisk vold. Men hvis du får hjælp og støtte til at lave forandringer, så sker der altid noget i relationen. 

Kærligst Helene