At Være En Stærk og Empatisk Forælder til En Sårbar og Psykisk Udfordret Ung

Psykisk sårbar og forældre

At Være En Stærk og Empatisk Forælder til En Sårbar og Psykisk Udfordret Ung

At være en stærk og empatisk forælder

At være forælder er en opgave, der kræver omsorg, styrke og empati, især når man har en ung, der er psykisk sårbar eller udfordret. Det kan føles som en vild rutsjetur af følelser, tanker og spørgsmål. I denne artikel vil jeg udforske nogle af de tanker og overvejelser, som forældre til psykisk sårbare unge oftest står over for. 

Rejsen består i før, nu og fremover. Dit forældreskab ændrer sig hele livet – uanset psykisk sårbarhed eller udfordringer af ren neurologisk karakter. Selv helt “normale” forældre oplever udfordringer. Du oplever lidt flere end de fleste.

Stærk forældre for psykisk sårbar, forælder til psykisk sårbart barn, styrke og empati, psykiske udfordringer, støtte og vejledning, udviklingsrejse som forælder, følelser og oplevelser

Den rejse, som jeg nu inviterer dig på, er en udviklingsrejse, hvor jeg stiller nogle spørgsmål og beskriver mine refleksioner. Jeg vil ønske at høre om din egen reflektion i forhold til jeres familie. Den kan du enten skrive til mig personligt her. Eller du kan vælge at skrive i kommentarsporet nedenfor. Begge dele bliver besvaret af mig personligt.

Kunne jeg have gjort noget anderledes?

Denne tanke kan og hjemsøger ofte forældre. Vi ser tilbage på vores børns liv og spekulerer på, om der var noget, vi kunne have gjort for at ændre deres situation. Men det er vigtigt at huske, at ingen forælder er perfekt, og psykiske udfordringer kan opstå af forskellige årsager. Selvom du ikke kan ændre fortiden, kan du altid arbejde på at støtte og guide dit barn fremadrettet.

At være en stærk støtte – hvordan er jeg det?

At være forælder til en sårbar eller psykisk udfordret ung betyder at være en stærk støtte. Det indebærer at være der for dit barn, når han eller hun har brug for dig, lytte uden at dømme og skabe et trygt og støttende miljø. Det kan være en udfordrende opgave, men også en utrolig givende en. Du gør det allerbedste, du kan. Det er næsten aldrig godt nok. Uanset hvad du går og tror. Sådan er det. Tro på, at du er den bedste støtte ved at holde fast på dine værdier, din moral og din etik. Men også at være nysgerrig. For uden nysgerrigheden bliver det utroligt svært at lære det nye, som I i familien måske skal lære.

Hvordan ser din hverdag ud?

Din hverdag som forælder til en sårbar eller psykisk udfordret ung kan være meget anderledes end andre forældres. Du bruger måske en betydelig mængde tid på at koordinere behandlinger, deltage i terapi (eller være chauffør frem og retur) og håndtere kriser. Det er vigtigt at huske at tage tid til dig selv og søge støtte, når det er nødvendigt. Du kan også overveje at finde støttegrupper eller netværk, hvor du kan dele dine erfaringer og få råd fra andre forældre i lignende situationer.

Stærk forældre for psykisk sårbar, forælder til psykisk sårbart barn, styrke og empati, psykiske udfordringer, støtte og vejledning, udviklingsrejse som forælder, følelser og oplevelser

Uanset hvem du identificerer dig med, så har du i perioder mange roller. Overvej derfor også om du kan få støtte fra familie og venner. Øv dig i at bede om hjælp. Du føler dig alene, det ved jeg fra alle de forældre, som første gang på kursus er grædefærdige over at være et sted, hvor de møder ligesindede. Hjælp er svær at bede om. Især hvis du tænker “det her skal vi klare selv”.

Hvilke oplevelser har du?

Som forælder til en ung med særlige behov kan du opleve en bred vifte af følelser, herunder frygt, frustration, skyld og stolthed. Disse følelser er helt normale, og det er vigtigt at give dig selv tilladelse til at føle og bearbejde dem. Du er ikke alene i dine følelser, og det kan være nyttigt at tale med andre forældre eller søge professionel rådgivning for at håndtere disse følelser på en sund måde.

Der findes cafeer, rådgivningskursus og psykoeducation for pårørende i næste alle foreningerne. Kig blandt andet på Bedre Psykiatri og SIND, som udbyder forskellige spændende grupper og aftener for dig, som er pårørende. Ligeledes har blandt andre Skolen for recovery kurser, som går i dybden med enkelte temaer – fx “kommunikation under særlige vilkår” og “ny som pårørende”.

Gør du noget ekstra? Tager du højde for behovene? Foretager du svære valg?

Jeg ser mange forældre, som gør ekstra. Som tager højde for behov og kærligt tager ansvar for at holde på familien i en svær tid. Det at tage ansvar betyder også, at foretage nogle fravalg. I perioder har jeg selv været sygemeldt (fordi jeg ikke vidste bedre), når min egen eller nærtståendes sårbarhed har slidt mig ned. Du og alle andre forældre til psykisk sårbare og udfordrede unge gør en kæmpe ekstra indsats for at imødekomme dit barns behov. Dette kan indebære at tilpasse din livsstil, prioritere terapi og behandling samt træffe svære beslutninger omkring skole, fritidsaktiviteter og sociale interaktioner. 

Gør du noget særligt? Tager du hensyn? Har du valgt noget? Har du fravalgt noget?

Ja. Helt sikkert i forhold til den “normale” verden, som du indtil opdagelse af den psykiske sårbarhed. For eksempel at tilpasse din livssituation til det som er, måske gå ned i tid på arbejde og følge til behandling, og træffe vanskelige beslutninger omkring skole, fritidsaktiviteter og sociale interaktioner. Det er vigtigt at anerkende de valg, du foretager, og vide, at du gør det bedste, du kan for dit barn.

Hvad er fravalgt af dig bevidst? 

Måske går du og tænker, at det bliver så nemt, når xxx er tilbage igen. Når han eller hun er blevet rask. Så kommer alle de gode oplevelser tilbage. Og sådan er det nogle gange. Andre gange bliver det et livsvilkår. Og fravalgene bliver tydeligere, når vi skal til at prioritere. De ubevidste fravalg er dog lige så vigtige at se og give lidt opmærksomhed. For eksempel kunne jeg i perioder ikke være helt så meget på som mor, som når jeg ikke var opfyldt af bekymring eller havde for travlt med arbejdet.

Når jeg underviser, fortæller jeg ofte om at recovery begrebet bliver misforstået. For det betyder “at blive helbredt”. Men i forhold til hvad? Livet før en psykisk sårbarhed kommer ofte ikke tilbage som en ren kopi. Nogle forældre kan endda komme til at savne dengang da… Men jeg vover den påstand, at I har fået et andet liv sammen. At de nye erfaringer gør en forskel for jer. For det bliver et vilkår for jer. Er det pinligt? Nej siger jeg! Er det begrænsende? Nej siger jeg! Det er bare anerledes end I havde drømt om.

Du kan læse meget mere om kurser og information om diagnoser her blandt andre:

Psykiatrifonden.dk

Sind.dk

bedrepsykiatri.dk

Skolen for Recovery

Her er masser af gratis kurser og ekstra information til dig og dine nærtstående (din søn, datter, kæreste eller nær familie). Jeg underviser alle fire steder. Tag fat i mig, hvis du vil vide mere. Ring gerne. Du får 20 minutter helt gratis.

 

Kærligst Helene