Parterapi alene

Det personlige arbejde i parterapi

Parterapi alene

Parterapi er blevet mere og mere populært i løbet af de seneste år. Parterapi alene kan derfor synes som et helt og aldeles forkert sted at starte. Men sådan ser jeg det ikke. Det kan du læse mere om her.

I dag er det muligt for par at arbejde på deres forhold og tackle eventuelle problemer, de måtte have. Vi har efterhånden stor erfaring for, at det hjælper at tale sammen. At lære nye vinkler at se kommunikationen i. Således ved vi, at den emotionsfokuserede terapi, som jeg arbejder med, skaber større nærhed mellem par i op med 80% af tilfældene. Det betyder også, at du kan ændre på mange dramaer i hverdagen.

Men hvad sker der, hvis kun én person i forholdet ønsker at deltage i terapien? Er det en god idé at gå til parterapi alene?

Kan det betale sig at starte alene

I denne artikel vil jeg se nærmere på dette spørgsmål. Jeg vil blandt andet undersøge, hvornår det er en god idé at tage til parterapi alene. Skriv endelig til mig, hvis du har spørgsmål omkring noget af det, jeg skriver her.

Hvad er parterapi?

Før jeg ser nærmere på spørgsmålet om at gå i parterapi alene, er det vigtigt at forstå, hvad parterapi er. Parterapi er en form for psykoterapi, der fokuserer på at hjælpe jer med at forbedre jeres forhold. Parterapi kan foregå som en årligt tilbagevendende udviklingsrejse. Terapien er ledet af en trænet professionel, der hjælper par med at tackle eventuelle problemer, de måtte have, og lære at kommunikere bedre. Jeg er selvfølgelig selv trænet professionel.

Jeg har arbejdet med par siden 2013. Hos mig arbejder vi bevidst med tilknytningens gode egenskaber. Det vil i praksis sige, at du og din partner med det samme kan mærke forskellen. Dermed kan I begge begynde at danne nye spor i kommunikation. Hvis i vil.

Hvis du ikke ved, hvad tilknytning er, så se fx denne lille engelske film på youtube. Den handler om tryg tilknytning.  Mary Ainsworth, tilknytningens moder lavede dette hjerneskærende studie for mange år siden. Men det er stadig meget relevant. Og tilknytningen kan ændres langt ind i voksenlivet. Med de rette mennesker omkring dig bliver det trygt og godt. 

Alene i parterapi

Nu hvor du har en forståelse af, hvad parterapi er, så lad os se nærmere på spørgsmålet. Hvorvidt det er en god idé at tage til parterapi alene? Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at parterapi normalt ses som en mulighed for par. For jer at arbejde sammen på jeres forhold. Men der kan være situationer, hvor kun én person i forholdet ønsker at deltage i terapien.

I disse tilfælde kan det være en god idé at gå til parterapi alene. Dette skyldes, at terapien kan hjælpe dig med at tackle eventuelle personlige problemer, du måtte have, som påvirker dit forhold. Det er min erfaring, at de typer af personlige problemer, der kan være, sagtens kan pakkes ud i terapi. Det kan hjælpe dig med at lære, hvordan du kommunikerer bedre med din partner og håndterer eventuelle uoverensstemmelser på en sund måde. Ligeledes kan vi arbejde med tilknytningen. Det vil alt andet lige hjælpe dig med at forstå dig selv bedre. Samtidig vil det hjælpe dig med at forstå din partner bedre.

Derudover kan parterapi hjælpe dig med at lære at sætte sunde grænser og tage ansvar for egne handlinger og følelser.

Dette kan være særlig nyttigt for personer, der føler sig fastlåst i deres forhold og har svært ved at finde ud af, hvordan de skal bevæge sig fremad.

Hvornår er parterapi alene ikke en god idé?

Mens parterapi alene kan være nyttigt i visse situationer, er der også tidspunkter, hvor det ikke er en god idé. For eksempel, hvis den ene person i forholdet ikke ønsker at arbejde på forholdet eller ikke er villig til at deltage i terapien på et senere tidspunkt. Her kan det være svært at opnå de ønskede resultater.

Jeg har dog oplevet, at en kategorisk udtalelse fra en partner kan ændre sig hen ad vejen. Fordi han eller hun oplever at det rent faktisk bliver lettere at have samtaler med dig, som har lært nye måder at tale på. Lært at tage ansvar for sig selv i samtalen. Lært at sætte grænser.

Andre overvejelser

Har du som partner har et individuelt problem, der påvirker forholdet, som f.eks. depression, angst eller afhængighed, kan det også være gavnligt at starte i parterapi alene. I sådanne tilfælde kan parterapien hjælpe med at tackle problemerne i forhold til parforholdet, forstå dig selv og sygdommen og forbedre forholdet som helhed.

Det er også værd at bemærke, at parterapi kan være en god løsning, hvis du har svært ved at udtrykke dig og kommunikere med den anden. Her kan jeg hjælpe med at forbedre kommunikationen og opbygge en stærkere forbindelse mellem jer.

Det er dog vigtigt at huske, at parterapi ikke altid kan løse alle problemer, og det kan være nødvendigt at involvere andre terapeuter eller specialister, hvis der er dybere problemer. Det vil jeg dog tale med jer om, hvis jeg oplever noget, som på den måde skinner igennem.

Konklusion

I sidste ende er det op til dig.  Det er vigtigt at huske på, at terapien kun virker, hvis I begge er villige til at arbejde på forholdet og forbedre kommunikation, parforhold og samhørighed.

Kærligst Helene