De fem kærlighedssprog

De fem kærlighedssprog

De fem kærlighedssprog

Har du svært ved at tolke din partners signaler, når du aer hende på kinden og siger “jeg elsker dig”? Har du svært ved at se, hvordan din partner giver dig kærlighed?

Så er det måske tid til at prøve denne test sammen og få en snak om jeres måde at vise hinanden kærlighed på. De 5 kærlighedssprog kan bløde op for jeres samlivs konflikter, ganske alene, ifølge Gary Champman. Det er derfor, jeg gerne vil inspirere dig og din partner i denne blog, som netop fortæller lidt om kærlighedssprogene og dermed måske kan hjælpe jer lidt på vej.

Kærlighedssprogene er for nogle det vigtigste redskab i verden. En viden om partneren, som de ikke vil være foruden. Selv har jeg været alt for optaget af, hvad jeg havde brug for tidligere. Dermed gik jeg glip af den forståelse, som følger med i at kende de fem sprog.

Parforhold på afveje

Gary Chapman opdagede det igen og igen, når han så parforhold på kollisionskurs.

En mand eller kvinde, som sad ved siden af sin mangeårige partner og følte sig uelsket. Den anden, som måbende lyttede til sine mangler udi kærlighed og ikke kunne genkende billedet. Vedkommende sig dog sjældent selv elsket i relationen.

“Men jeg gør da alt det her…. for dig” ville begge parter så sige. Hvorefter de begge ville nbegynde at remse beviser for eget engagement i forholdet op. Nogle ville fremhæve, hvor ofte de roste partnerens udseende, madlavning eller forældreevner. “Du ser dejlig ud i den skjorte” eller “ingen kan lave en lasagne som dig”. “Du er en pragtfuld far”.

Andre ville sige, at det da var et udtryk for kærlighed, når de stod 30 minutter tidligere op end nødvendigt for at nå en morgenkaffe sammen eller arrangerede en søndag, hvor man kunne sumpe i hinandens selskab uden forstyrrelser fra andre.

En gruppe ville fremhæve egen betænksomhed som et bevis for sin umage i forholdet. Eksempelvis ved at købe sin partners yndlingschokolade eller foretrukne tamponer med hjem eller plukke et grøftekantsbuket med en overvægt af blå kornblomst, fordi man ved, at den er favoritten.

Andre igen ville betone fuglehuset, de hængte op i pæretræet forleden, og de nyligt rengjorte tagrender, og at jeg jo i øvrigt henter, bespiser og putter børn fast hver onsdag, for at du kan komme til tennis og drikke en øl efterfølgende.

Og så ville der være dem, som fremhævede alle de små fysiske beviser for deres hengivenhed. Et kærligt klem under madlavningen, fodmassagen, fællesbadet i morges.

Alle ovenstående er eksempler på, hvordan Gary Chapman sad overfor to mennesker, som hver især oplevede at vise deres partner kærlighed, men hvor modparten ikke følte det sådan. 

Der må være et mønster. Hvad mangler de? Deres svar kunne inddeles i fem kategorier, og sådan blev de fem kærlighedssprog til,« fortæller Gary Chapman i et YouTube-interview.

Find dit kærlighedssprog

Her er mine trin til jer. I kan blive klogere på jeres kærlighedssprog:

Tag testen ovenfor (som er på engelsk) og tænk lidt over, hvornår du føler dig mest elsket. 

Bed din partner om at gøre det samme. Vær opmærksom på, at du i testen skal vælge mellem to mulige scenarier. 

Det kan sagtens være, at din partner ikke gør nogle af de to. Så skal du svare, hvad der ville være mest meningsfuldt for dig, at din partner gjorde.

Sæt jer ned sammen og fortæl hinanden, hvad I har opdaget. For eksempel kan du sige “Jeg bliver meget glad, når du gør …” eller “jeg kan virkelig mærke din kærlighed, når …” 

Lav en aftale om, at gøre det i løbet af den næste uge en, tre eller måske endda fem gange om dagen. Det betyder, det I har hørt den anden sige, får vedkommende til at føle sig mest elsket.

Hvad består “de 5 kærlighedssprog af”?

Chapman skrev bogen “The five love languages” (De 5 kærlighedssprog), der udkom første gang i 1992 og lige siden har været på The New York Times’ bestsellerliste over parforholds- og kærlighedslitteratur og slår eget bogsalg årligt. I dag er den oversat til flere end 50 sprog.

De fem sprog er »anerkendende ord«, »kvalitetstid«, »gaver«, »tjenester« og »fysisk berøring«.

Primært kærlighedssprog

Vi har hver især et primært kærlighedssprog. Hvis du vil have din kone til at føle sig elsket, er du nødt til at tale hendes kærlighedssprog. Hvis du vil have din mand til at føle sig elsket, er du nødt til at tale hans kærlighedssprog,« siger Gary Chapman.

Dermed også sagt:

Hvis du taler et sprog, din partner ikke forstår, vil det ikke være kærlighedsfremmende i relationen. Hvad der får dig til at føle dig elsket, får ikke nødvendigvis din partner til at føle noget som helst. Måske mest af alt afmagt.

Rigtig god fornøjelse med jeres samtale og med jeres parforhold.

Kærligst Helene