Venskaber og lykke

Venner og lykke

Venskaber og lykke

Venskaber og lykke kommer ikke af sig selv. Du skaber de relationer, du har

Videnskab.dk bragte en artiklen 20. maj 2018 om Robert Waldingers TED Talk (fra 2015) om glæde og sundhed og et stort studie fra Harvard University, USA, hvor over 700 mænd har deltaget gennem en periode på hele 75 år. Så vidt vides, det eneste langvarige studie. Jeg tror ikke på, at der er forskel på om det er mænd eller kvinder.

Konklusionerne fortæller om, at vi er mest glade og sunde, når vi har gode tætte relationer. Punktum. Intet andet.

Vi tror måske som 20-årige og 30-årige at det er rigdom og berømmelse, som gør os lykkelige, men studiet viser, at det ikke er sandt.

Så hvordan skal vi i dagens Danmark bruge denne viden fra 2015, som jeg opfatter som meget vigtig. Jeg har mistet min mor og far tidligt, jeg har boet alene noget af mit liv, og jeg har en stor vennekreds, som jeg vedligeholder og stadig udbygger. Jeg har mange forskellige typer af mennesker i mit liv, fordi jeg tror på, at jeg har det bedre, når jeg lytter til og er sammen med mange forskellige slags – mænd og kvinder. Når en ven eller veninde “melder” sig ud i en periode, ville det nemmeste for nogen være, blot at afskære kontakten. Men jeg bliver ved med at holde den. Hvorfor? Fordi jeg tror på de langvarige relationer. I en periode på 75 år er 3 år, hvor vi ikke ses så tit, ikke ret meget, vel?

Råd til venskaber og lykke

Mit første råd lyder – hav nære relationer og sociale forbindelser, på den måde beskytter du hjernen og lever længere.

Det næste råd er, værn om kvaliteten af forholdene. Ikke antallet af venner. Konflikter påvirker vores liv på negativ vis.

Og det tredje råd er, ensomhed er en direkte kilde til sorg og fysiske skavanker. Vi husker dårligere, hvis ikke vi får den omsorg og opmærksomhed, som de nære relationer giver.

Konflikter i venskaberne skaber langvarige virkninger på både krop og sind. Så hvordan rækker du ud, hvis der har været en periode med dårlige venskaber, med lidt for meget arbejde og med lidt for lidt tid væk fra skærmen.

Du kan enten ringe og byde på middag, gå-tur eller blot tale i telefon med en ven, som du ikke har talt med længe. Du får masser af det igen, hvis du tror på ovenstående 3 råd. Så ud med “de dårlige følelser” og ind med gode følelser. Bare du gør noget andet end indtil nu, er ansvarlig i dit liv, og prøver dig frem, så skal det nok lykkedes.

Hvis du vil se selve filmen, har du linket her.

God arbejdslyst,

Venlig hilsen Helene