Jeg føler mig alene og ensom

Ensom

Jeg føler mig alene og ensom

Kender du det

Jeg hører dagligt om mennesker, som er ensomme og mangler nære venner. Følelsen ensom skal fra biologiens side støtte os i at gå ud i verden og mødes med gode venner. Men hvordan gør du så det? Især i disse corona tider kan det være super svært at forestille sig at række ud efter et helt fremmed menneske, eller blot række ud til familien.

Kender du ensomhed

Selv har jeg haft perioder med stor ensomhed. Efter skilsmisse og efter børnene flyttede hjemmefra, har jeg følt ensomheden som et stort låg henover mit liv. Og jeg har haft svært ved at skelne mellem den grundlæggende biologiske ensomhed, som tilskynder os til at finde venner og handle – og den alenehed som jeg forvekslede med følelsen ensom og min modstand mod at være alene. At være alene kan idag være direkte dejligt ind imellem.

Hvordan gør jeg

Jeg har trænet længe og hårdt. Første gang jeg flyttede hjemmefra og i lejlighed, var følelsen af at være alene meget stor og jeg anede ikke, hvordan jeg skulle rumme denne følelse. Vi fødes alene og dør alene, men jeg hadede at være alene. Jeg hadede at være i mit eget selskab og brugte alle midler for at finde venner og kærester, som kunne fylde mit kontakthulop. Problemet med dette var dog, at jeg fyldte hullet op med mennesker, som jeg ikke tog bestik af. De forsvandt med andre ord igen, når vi lærte hinanden at kende. Fordi værdierne ikke var kompatible. Fordi min sociale arv var, at vi skulle feste og drikke sammen uden egentlige samtaler. Jeg oplevede mig ensom sammen med dem. For det var overfladiske venskaber eller manipulerende venskaber uden egentlig god kontakt. Jeg opdagede behovet for rigtige venner.

Jeg var stadig ensom og hadede det

Langt op i tyverne tog jeg hjem eller var sammen med mor og far i weekenderne. Jeg havde fået børn og min mand sejlede, så min ensomhed var stor. Jeg kunne ikke se mig ud af denne ensomhed. Vidste heller ikke dengang

Jeg har mentees, som er højt oppe i årene og som ikke aner, hvordan de skal finde venskaber og have glæde af disse. Jeg har familiemedlemmer, som sidder alene til hverdag med fjernsynet tændt, og som ikke længere orker at gå ud og tale med nye mennesker. For at beskytte sig selv mod skuffelser, for at skåne sig selv for dårlige følelser af ikke at slå til, ikke være god nok eller noget helt andet. Fordi de er bange for at komme til skade ude i det “virkelige”liv. Blot det at være ensom er udfordret idag, for tv gør, at vi kan komme til at føle os forbundne. Men venner fås ikke gennem tv. Venner skal findes og mærkes og høres og ses – i virkeligheden.

Forskellen på begreberne

At være alene betyder at være solo. Ensomhed indebærer, at have mindre kontakt med andre end man ønsker, eller at denne kontakt har så begrænset social værdi, at den ikke ophæver følelsen af kontaktsavn (kilde: Wikipedia)

Øvelse

Hvis du vil udvikle nye venskaber, så sæt dig ned og skriv din drøm om venskaber i dit liv. Derefter kigger du dig omkring i nærområdet og finder 2 gode og interessante mennesker, som du ikke kender særligt godt, men som du ser op til. Du inviterer dem på kaffe/the Du øver dig i at tale om dig selv og dit følelsesliv eller om interesser Du øver dig i at blive ved med at holde kontakten og tænke positive tanker om det: jeg ved ikke hvad den anden tænker, jeg ved ikke hvorfor den anden ikke ringer, jeg er interessant at være sammen med og jeg har mange spændende emner at byde ind med.

Kærligst Helene