Psykoterapi – for raske mennesker?

Psykoterapi; psykoterapeut i Valby

Psykoterapi – for raske mennesker?

“Kys det nu, det satans liv” synger TV2 her – og hos Mau Coaching er det lige det, der sker.

Psykoterapi kan bruges til at vække dit liv

En psykoterapeut er en person, der kan hjælpe mennesker med diverse psykiske og personlige udfordringer og/eller problemer – nemlig psykoterapi. Disse udfordringer/problemer kan for eksempel være sorg, personlige/familiemæssige kriser, stress og angst med videre. Udfordringer kan også være, at du har svært ved at vælge retning i dit liv. Problemer med at finde en livspartner, fordi du er blevet opflasket med at det bliver svært eller du er for sær. Psykoterapi hjælper dig med at forstå din verden bedre.

Pårørende til psykisk sårbar og fuld af spørgsmål

Det kan også være, at du er pårørende til en person, der har problemer og gerne vil vide, hvordan du hjælper vedkommende bedst muligt.

Yderligere kan en psykoterapeut hjælpe dig med at komme igennem mere almindelige problemstillinger såsom knas i parforholdet, problemer i seksuelle relationer og problemer i familien. Måske føler du, at du er gået i stå i sit liv og at andre mennesker klarer sig meget bedre end dig selv. Derudover kan det tænkes, at du er for hård ved dig selv og gerne vil have hjælp til at lære at forkæle dig selv på en hensigtsmæssig måde. 

Urhjernens indvirkning på os

En psykoterapeut kan hjælpe dig med at forstå, hvordan din urhjerne påvirker dig i negativ grad. Vi mennesker minder basalt set meget om dyr, da vi har en række både hensigstmæssige uhensigtsmæssige urinstinkter, som vi desværre må bakse med. De uhensigtsmæssige instinkter er for eksempel frygt, som i en fjern fortid beskyttede os mod at blive dræbt af en anden stamme. Idag er det eneste, vi behøver være virkelig bange for, at gå over gaden. Her kan psykoterapeuten hjælpe dig med at indse, hvordan din hjerne er kommet ind i en ond spiral og hjælpe dig med at komme ud af denne onde spiral. Hjælpen kan være i form af øvelser, som du får med hjem.

Hvad gør du så, Helene?

Det kan f.eks. være, at du døjer med angst, stress eller et stort temperament, og at du har brug for at indse, hvordan du kan hjælpe din hjerne med at mindske denne stress. Det kan f.eks. være gennem kost, meditation og noget motion, som giver dig velvære og samtidig mindsker stressen i dig. Det kan også være, at du gennem træning af tankerækker, kan få et nyt perspektiv. Alt dette aftaler vi sammen i terapien.

Andre livsområder at arbejde med

Måske har du blot brug for at lave nogle ændringer i dit arbejdsliv, som gør at du bedre kan styre din urhjerne. Det kan være, at du har et stressende job, hvor du har mange bolde i luften og at du har brug for et job, hvor du slapper mere af. Vi bør nemlig ikke belaste os selv så meget at vores urhjerne tager over med store konsekvenser til følge. Vores urhjerne kan nemlig ende med at gøre stor skade på os. Den kan koste os vores job, ægteskab og forholdet til vores børn sågar. Så tænk hvis vi kunne styre denne urhjerne bedre, og dermed undgå de store konsekvenser det har, når urhjernen går amok. 

Praktikantens eget håb

For mit eget vedkommende ville jeg ønske, at vi alle kunne indse at vores urhjerne indimellem tager over. Meget få mennesker har ambitioner om at opføre sig dårligt, men alligevel hænder det en gang imellem. Og det er så trist, når manglende kontrol af urhjernen gør, at vi fremtræder uheldigt. Det kan være et ungt menneske, som ikke får den rette støtte til at håndtere sine følelser følelsesmæssigt intelligent og som voksen derfor ikke ved, at de bruges bedst som navigation i hverdagen.

Ville det ikke være fantastisk, hvis en psykoterapeut kunne hjælpe dig med at lære at styre din urhjerne?

Og det vil psykoterapeuten meget gerne! En psykoterapeut kan skræddersy et forløb, der passer lige præcis til dig.

Forløbene hos en psykoterapeut kan være vidt forskellige.

Det kan være at psykoterapeuten kun snakker med dig eller at psykoterapeuten finder det væsentligt at inddrage andre personer som f.eks. din partner eller din familie. Det gøres dog aldrig uden forudgående samtale og aftale. Det kan også være, at et forløb sammen med mennesker, som du ikke nødvendigvis kender, er det bedste. I moderne psykoterapi arbejder jeg også med forskellige metoder til at støtte dig i for eksempel at mærke din krop (fra hovedet og ned er de fleste helt følelsesløse og ved derfor oftest ikke hvad sansninger i kroppen har af betydning for dem), metoder til at lægge historien på hylden, så du kan leve uden at give andre skylden for det liv, som kun du har ansvar for.

Værktøjer – er det ikke for håndværkere?

Ligesom psykoterapi beskæftiger sig med mange forskellige problematikker har psykoterapeuten også en stor værktøjskasse. Værktøjer som støtter dig til at mærke dig selv (fysisk kropsforståelse), åndedrætsøvelser, gestaltspil og psykospil, samtale og fokusering på de evner eller livsområder, som du har brug for støtte til at ændre. Psykoterapeuten kan også hjælpe dig med at analysere dine drømme for at du kommer frem til en større forståelse af, hvordan du har det og hvilke udfordringer, du slås med. 

Andre gange kan det tænkes, at du har brug for at flytte din bevidsthed fra tankerne ud i kroppen, så du holder pause fra alle de ubehagelige tanker, som du går rundt med. For at flytte din bevidsthed fra tankerne til kroppen, kan det være en god ide at give dig selv eller modtage massage og/eller lave åndedrætsøvelser. Det kan også være, at det er bedre, at du konfronteres med det, du frygter for dermed at indse at verden alligevel ikke gik under – dette kalder man at træne sin fobi. Hypnose kan også bruges i forsøget på at kurere din fobi.

Flere former for psykoterapi

Andre former for terapi er tegneterapi og musikalsk terapi. Tegneterapi kan bruges, når psykoterapeuten prøver at få dig til at komme i kontakt med følelser og tanker, som du måske ikke er bevidste om. Musikalsk terapi kan f.eks. bruges, når psykoterapeuten forsøger at forbedre din mentale trivsel. Psykoterapeuten har altså mange redskaber i sin værktøjskasse og har derfor med al sandsynlighed et værktøj, der passer bedst til dig. Det er dog aldrig dit ansvar at finde værktøjet, det eneste ansvar, du har, er at komme, arbejde mellem hver enkelt session og fortælle, hvad der virker og hvad der ikke virker.

Ovenstående er skrevet af en af mine mange praktikanter. Denne praktikant har jeg bedt fortælle om psykoterapi og psykoterapeuten udefra, for at du måske kan genkende dig selv i hans ord og fortælling. Der er noget af ovenstående, som jeg ikke bevæger mig så meget rundt i, for eksempel musikalsk terapi samt drømmetydning. Men jeg bruger musik som inspiration i min hverdag. Det kan du høre mere om, når du går i et forløb. Jeg har tilføjet det, som jeg fandt relevant for at give et godt og bredt billede. Men meningen med teksten er, at du som læser får et særligt indblik. 

Hvad skriver du så om, Helene?

Mine egne blog tekster handler ofte om livets spørgsmål. Set fra den biopsykologiske vinkel, som gennemsyrer min side generelt. Denne tekst fortæller dig lidt om hvad det vil sige at være psykoterapeut i dag. Hvad du kan glæde dig til hos mig. Vel at mærke en psykoterapeut, som hjælper raske mennesker med at få det liv, de drømmer om. Vi starter altid med en rådgivningssamtale. Denne danner basis for et forløb, som kan vare alt fra 5 til 50 sessioner (og alt midt imellem). I rådgivningssamtalen gennemgår vi alle livsområder, så jeg kan også ved de sidste minutter give dig en tilbagemelding på, hvordan jeg bedst kan hjælpe dig. 

Mennesker kommer til mig, fordi livet på en eller anden måde er kørt ud af en tangent. Uanset om de er 20, 40 eller 60 år gamle, kommer de for at lære at leve livet bedre.

Det er for mange blevet sværere at leve op til normer og arbejdsmoral. Sværere at sige til og fra, for hvad betyder det egentligt? Hvordan lever jeg et indrestyret liv, når alt omkring mig sejler, spørger folk mig ofte om. Samtalen varer hver uge 50 minutter. Det er vigtigt at komme hver uge i starten, idet dit ubevidste ellers gerne vil lukke ned for udvikling. Jeg har en grundfilosofi der lyder: “du kan ikke ændre på din historie, men du kan lære nyt og dermed vælge din fremtid”.

Er der forskel på psykoterapi – offentligt og privat?

I det offentlige system kan du modtage gratis psykoterapi, hvis du har fået en diagnose og en henvisning til behandling. Hvis du henvises til psykiatrien via egen læge, bliver du tilknyttet en behandler, som kan være uddannet som psykoterapeut. Dette er en form for efteruddannelse af enten psykolog, psykiater eller sygeplejerske. Her får du en psykoterapeutisk behandling, der er gratis. Her kan du komme, hvis du har angst eller en depression og altså har erkendt at du bokser med noget, som er meget svært lige nu. De andre diagnoser som skizofreni og bipolar samt add og adhd og spektrum diagnoserne mere generelt kræver andre typer af behandling. Men også de er gratis. 

Psykoterapi hos mig i det private regi kombinerer det bedste fra coaching verdenen og fra psykiatrien. Fra coaching-verdenen får du nogle mål og delmål og fra psykiatrien får du den emotionelle forståelse. Med begge dele giver jeg dig et koncept, som opfylder behovene for udvikling af menneskets følelsesmæssige intelligens, personlige lederskab og livskvalitet. Mine behandlinger er ikke gratis.

Hvad kan du få hos mig? 

Til gengæld får du mulighed for at arbejde med din følelsesmæssige intelligens og med dine udfordringer på en holistisk måde. Jeg er stor fan af, at det offentlige bruges til at behandle sygdomme. I sind som i krop. Det er det, vi gør i Danmark. Mennesker, der leder efter en psykoterapeut, er i en sårbar situation, og derfor er det være ekstra groft, når flere af landets psykoterapeuter markedsfører sig med, at de ”statsgodkendt” eller ”godkendt af Socialministeriet”. En sådan godkendelse findes nemlig ikke, og ingen ministerier fører kontrol med psykoterapeuterne. (Kilde: Jyllandsposten, 29/05/2015 KL. 10:30)

Læs mere om offentligte og private psykoterapeuter her på min skoles hjemmeside: https://www.psykoterapeutskolen.dk/svar/godkendelse-psykoterapeutuddannelser

Jeg har selv fået konstateret generaliseret angst efter en særlig belastning i min familie. Derfor tager jeg dagligt medicin og er så glad. For livet, for kærligheden og for at kunne arbejde med det, som er allerkærest for mig. Den menneskelige udvikling.

Jeg ved at det at tage ansvar for egen udvikling kan en masse.

Kærligst Helene