Elsk dig selv lidt mere hver dag

Elsk dig selv

Elsk dig selv lidt mere hver dag

Hvordan skal du lære at elske dig selv igen? Kan du overhovedet lære det? Disse to spørgsmål samt mange flere får du svar på her.

Hvordan skal du lære at elske dig selv?

Måske sidder du og tænker over livet lige nu. Du sidder og tænker over, hvad det at elske sig selv betyder for dig. Nu er du havnet her, og jeg vil fortælle dig lidt om, hvad “at elske sig selv” kan betyde i min hverken.  

Jeg har ikke alle svar i denne blog tekst. Jeg ved, hvad der virker for nogle af mine klienter og mange af mine mentees. Men det virker kun, hvis du træner hver dag. Det ved du sikkert godt allerede. Ligesom fysisk træning kræver mental træning øvelse. Megen øvelse. 

Få en ide om hvordan du kan træne - praktisk eksempel kommer her

For at du kan få en ide om, hvor megen øvelse, vil jeg give dig et lille eksempel fra mit eget liv. Jeg var midt i 40érne, da jeg begyndte at få meget mere ondt i maven. Min læge sendte mig til alskens specialister, og på Hamlet gav de mig diagnosen Cøliaki.

”Jeg skulle lære at spise en anden diæt, da jeg fik konstateret en autoimum tarmsygdom – nemlig cøliaki. Det indebar en stor kost omlægning, da jeg havde haft smerter i tarmen længe og nu kunne mærke det som en vældig stor og gedigen mørk sky over min dagligdag. Det tog mig mange måneder at vænne mig til at spise en diæt uden mælk og brød/gluten. For jeg var vant til at spise masser af brød. Nu kunne jeg ikke længere på grund af smerter”.

Mine overbevisninger stod i kø i hovedet på mig; “det er så synd for dig”, “skal du leve af det der hundemad resten af livet”, “det er for hårdt”,  “så vil jeg hellere dø” var blot nogle få af dem.

Hvordan trænede jeg?

Min daglige øvelse:

at skrive sedler til mig selv, for at træne mig i at det at elske mig betød at spise ordentligt og nærende. 

Så det at spise en særlig diæt var “selvkærlighed” og ikke “synd” for mig. Det tog et år. Ihvertfald.

Udover dette:

Jeg undersøgte nøje, hvad det gør ved et tarmsystem at spise gluten, når man som jeg ikke kan tåle det. Jeg måtte igennem perioder med smerter fordi det var så svært at finde ud af, hvad der var af indhold i maden og hvad jeg kunne spise af dextrose, maltrodextrin og andre finurlige tilsætningsstoffer, som indeholder gluten.

Alt det vidste jeg ikke. Blev jeg smertefri af at vælge en streng diæt. Desværre ikke. 

Min læge fortalte mig, at jeg nok er en af dem, som ikke helt kan leve uden smerter. Derfor måtte jeg også igennem en fase med test af diverse piller og smertelindren og forsøg hos smertelæger samt alternative læger.

Alt sammen fordi jeg ikke ville se i øjnene, at jeg var kronisk syg. Der findes kun en kur. At stoppe med gluten tidligt i livet. Det ved lægerne i dag.

Hvordan gør du?

Først og fremmest vil jeg fremhæve følgende:

det at elske sig selv betingelsesløst er nødvendigt for at have selvværd.

Det at elske sig selv betyder måske noget andet for dig og derfor er din øvelse kort fortalt, at finde ud af, hvor du ikke elsker dig selv.

Tag et stykke papir og svar på følgende spørgsmål – giv dig god tid. Sæt dig med ynglingskaffen eller vand. Træk vejret dybt gennem næsen, mærk luften helt nede i maven.

Spørgsmålene kommer her:

Føler jeg ømhed overfor mig selv?

Er jeg lykkelig?

Føler jeg hengivenhed overfor mig selv?

Føler jeg håb?

Føler jeg mig glad?

Er jeg hensynsfuld?

Er jeg selvhjulpen?

Føler jeg mig omsorgsfuld overfor mig selv?

Disse spørgsmål vil give dig muligheden for at tænke lidt videre. At lære at elske dig selv er en livsopgave. Nogle af os har ikke fået den gave med os hjemmefra. I stedet for at slå nogle i hovedet over det, kan vi træne selvværdet ved at øve os i at se lykken, ømheden, hengivelse, håb og glæde i hverdagen. Bare tag det roligt. Det meste kommer med træning. Men hvis du synes at det er for svært at træne alene, så skriv gerne til mig.

Læs også produktet om livsplanlægning og bliv yderligere inspireret.

Kærligst Helene