Parterapeut i Valby
Hvad kan du bruge en parterapeut i Valby til?
Jeg bruger mine ører rigtig meget i parterapi. Mere end jeg taler. Fordi du og din partner oftest har behov for at blive lyttet til først. I den allerførste samtale er det nemlig her, at I kan finde guldet og konfliktens grund. Jeg plejer at sige, at I har mulighed for at lytte til hinanden gennem et filter (nemlig mig). Det er godt, fordi filtret netop gør, at I bedre kan høre sætningerne. I er ikke optaget af, hvad I skal sige til hinanden. Hvad I skal svare og hvad I vil forsvare. Kun optaget af at lytte. Oftest kræver det dog lidt øvelse, og min fornemmeste opgave er derfor at stoppe jer, hvis I afbryder hinanden.
Eventuelt aftaler vi, at den som ikke taler, skriver ordrette citater ned til eget brug. Det allervigtigste på første møde er, at I føler jer trygge i samtalen omkring jeres drømme og ønsker.
At være terapeut kræver lederegenskaber
At vælge at arbejde med parforholdet kræver åbenhed og nysgerrighed. Vi bliver meget rørte, når vi møder mennesker, som har været sammen i mange år. Fordi filmindustri, biologi, filosofi, kirke og familie historier har givet det billede videre, at vi alle får et lykkeligt og langt liv sammen. Det er desværre bare ikke altid, det går så godt. Som parterapeut er ledelse af samtalen det sted, hvor jeg først sætter ind. For at finde ind til jeres drømme og ønsker og værdier.
Sociale medier spiller en stor og aktiv rolle i den måde, vi tænker om vores parforhold. Spørgsmålet er, om skibet (analogi for parforhold) synker, fordi vi ikke har lært det hele om sejllads. Om vi simpelthen har glemt at pleje skibet, lappe hullerne, sætte sejl eller om det er af helt andre årsager.
Spørgsmålet er, hvorfor det virker?
Det virker, hvis I er indstillede på at blive klogere på hinanden og jer selv. Parterapi er ikke et kvikfix, det er langvarigt arbejde med at forstå hinanden.
Hvad er det, som gør nogle forhold til stærke og langvarige? Min erfaring er, at det handler om nysgerrighed og åbenhed. Måske er nogle par bare så heldige, at de finder den eneste ene første gang.
Måske har de lært at “sejle” i i parforholdet på samme kurs allerede tidligt i livet, på hjemmebane i den nærmeste familie.
Måske har de haft gode læremestre
Måske er det blot urealistisk at forestille sig, at vi er skabt for hinanden som i Disney film.
Også før vi endnu har lært at leve sammen. Det er min erfaring, at det er bare er held, som gør, at nogle par forbliver sammen. Resten af os må lære det i mesterlære. Med dem, vi forelsker os i. Vi fødes hjælpeløse – og vokser op, lærer det, vi senere kan, i løbet af livet.
Vi kan det, vi kan, fordi vi har lært det. Det vi ikke kan, er blot noget, vi ikke har lært endnu. Og vi kan lære hele livet.
Tilbage til analogien om skibet
Hvem har lært at være gast på et velsejlende skib, inden de tager ud på den første sejllads? Altså virkelig lært det? Ikke nogen.
I vores parforhold forventes vi og forventer af os selv at mestre alle områder fra det første forhold. Nogle har begynderheld, både som skibsgaster og som parter i et parforhold. Men de fleste af os skal lære, mens vi er i parforhold. Det betyder også, at vores partner skal lære. Det betyder, at vi skal øve os i at være tålmodige med hinanden. Vi opdager undervejs, hvad vores bedste og værste sider er. Parforhold er den hurtigste vej til selvudvikling, hvis vi lærer at tænke som nybegyndere. Prøv at spille et spil, du ikke kender.
Hvis du vinder, siger du, at det er begynderheld. Forestil dig nu, at du ikke har begynderheld i parforholdet. Så kan du enten opgive og spille “død” i forholdet eller du kan vælge at skifte partner.
Hvordan arbejder jeg som parterapeut i Valby
Som parterapeut arbejder jeg med tre hovedområder. Dem beskriver jeg her i overskrifter og med lidt ekstra ord. Blot så du kan få en ide om, hvad I kan være enige eller uenige om. Der mangler en masse. Det folder I ud, når I kommer hos mig.
Den praktiske del af parforholdet: er vi a eller b mennesker, hvad betyder økonomi for mig og for dig, materielle goder, uddannelse, arbejde, vedligeholdelse af hjemmet, fritidsbeskæftigelse, rytmer, gøremål og interesser.
Den psykiske del af parforholdet: hvad er din og hans/hendes moral, etik, normer, samfundsholdning, politisk holdning, religion, den måde i taler sammen på, lytter til hinanden, udvikler parforholdet sammen, er I bedste venner, hvad med dine og mine venner, familiens lykke og udvikling, trivsel i dit arbejdsliv, trivsel generelt, din familie og min familie, sammenbragte børn.
Den fysiske del: hvad betyder kost og motion for os/dig/mig, din sundhed, at mestre de daglige tilkendegivelser af at elske hinanden med ord, med små berøringer og kærtegn, elskovsområdet, sex, flirt, romantik i jeres helt unikke kombination, som I finder ved at lege/prøve og udforske.
Nysgerrigt videre
Måske kan disse stikord hjælpe dig til at åbne op for nysgerrigt at undersøge de områder, som du ikke mestrer endnu. Som du gerne vil lære mere om. Hvis det er sandt, så har jeg ramt plet.
For at kunne sejle skal du også både igennem den teoretiske og den praktiske prøve. Din første opgave er – at erkende at du ikke ved alt.
Book den første session her (tirsdag og fredag eftermiddag har de lange sessioner) eller læs mere om parforhold på bloggen. Hvis du hellere vil købe et lille hæfte og gå i gang med træning hjemme, så kan du købe det her.
Kærligst
Helene, din parterapeut i Valby