Depressiv

Depressiv

Depressiv

Jeg har en tillært forkærlighed for de gode følelser

Det betyder samtidig, at jeg ikke er så glad for de dårlige følelser. Jeg er ikke glad for at føle mig depressiv, ked af det, ikke god nok og andre for mig dårlige følelser.

For eksempel hader jeg at være ked af det, ligeglad eller apatisk og doven. Jeg har nemlig en historie med mig, som fortæller at det er upassende at være dette.

Jeg har en historie, som i den grad har støttet mig i at fortsætte dette mønster og bare “sluge” de følelser, som fortæller mig noget om mig.

Jeg har simpelthen ikke fra barnsben lært, at følelserne er vores indre kompas. Vores kurs i livet. Når følelser trængte sig på, blev jeg derimod mødt med “tag dig nu sammen”. Klart omsorgssvigt, som beskrives sådan idag anno 2022:

  • Følelsesmæssigt omsorgssvigt – at negligere barnets kontaktsøgen igennem ringe respons på og involvering i barnet, at overse barnets signaler og at være psykisk fjern.

Du kan læse mere her på Vidensportalen, hvis du er interesseret i at lære nyt.

Derfor kom det lidt bag på mig, at jeg kunne blive depressiv. Endsige få en diagnose og en recept på lykkepiller. Dengang var jeg i 30érne. Jeg havde styr på livet, havde børn og mand og hus. Jeg forstod ikke en disse af det – overhovedet. Jeg følte mig bare så ked af det. Jeg kunne ikke forklare, hvad der foregik inde i mig. Min fornemmelse af, at jeg var forkert, havde fået overtaget i mit liv.

Men jeg var blevet apatisk, trist og depressiv

Og det kunne jeg heller ikke lide. Så jeg gik til lægen, som sendte mig videre – til psykiater. Han gav mig lykkepiller i et års tid og samtale en gang om måneden. Jeg lærte lidt om forskellen mellem “lykke” på piller og den anden lykke – altså den helt naturlige og den, som kommer glimtvis. Ikke nødvendigvis, når vi tænker det er passende. Men vi kan ikke styre det overhovedet! Altså – følelser kommer og går – og det bedste du kan gøre for dig selv, er at acceptere, at de kommer og går. At tage lederskabet i dit liv betyder for mig, at du tager ansvar for, hvad følelserne fortæller dig. Og at du handler på de følelser, hvis du kan se nytten. 

Depressionen komme oftest af alt det, du ikke giver luft. Til sidst bliver det for tungt og så er lykkepiller en mulighed – ligesom terapi er en mulighed. Du kan endda kombinere det og få endnu mere udbytte.

Når depressionen bliver livsødelæggende eller livslyst nedsættende, kræver den oftest behandling hos en psykolog eller en psykiater. Det kan stadig kombineres med psykoterapeutiske samtaler hos mig, når blot du er helt ok igen efter medicinens første fase. Der findes intet kvikfix. For vejen til at lægge låg på følelser er lang og fuld af smuthuller.

Det bedste råd jeg kan give dig er at tale om de følelser, som gør dig ked af det. Find en som kan lytte – bare lytte. Og måske hjælpe dig med at finde en stige til at kravle langsomt op til overfladen igen.

Hvis du ikke helt er nået ud over kanten

Når vi er faldet og ikke selv kan rejse os igen, har vi brug for hjælp. Det vigtigste for mig at lære var, at bede om hjælp. At tage imod hjælp. At tænke at det var ok, at jeg ikke kunne alt. Den omsorg, som jeg kaldte på, skulle jeg lære at lytte til.

Inden det kommer så vidt, at du behøver omsorg fra andre, kan du starte lidt selv – ved at finde noget, som gør dig glad – og så øve dig i at gøre det hver dag. Øve dig i at sætte det store spotlight på denne ene ting og forstørre den. Det hjælper – især hvis du kan holde fokus der – og ikke på de bekymringer, som er stien, du kender alt for godt. Den kan ende med at være “blot en følelse”, hvis du blot accepterer at de “dårlige” følelser er en del af livet. Men brug din læge, hvis der går mere end 2 uger. Så ved du ihverfald om du har behov for den støtte, som det offentlige giver – helt gratis og helt frit.

Læs gerne mere om mig og det, jeg kan tilbyde dig her.

God fornøjelse!

Kærligst Helene

Se mere: