Småbørn-forventninger
Vi har fået småbørn. Tosomhed – dig og mig og vi to.
Hvordan har vi småbørn og når at tale sammen? Hvad forventer vi af hinanden?
Jeg får ofte henvendelser fra par, som har småbørn og blandt andet derfor gerne vil lære at tale bedre sammen. De har tidligere skændtes om alt fra de daglige pligter til børneopdragelse. Ofte drejer lige netop dette emne sig om, at vi har forskellige forventninger til hinanden. Før vi fik småbørn, drejede de sig primært om, hvordan vi skulle dække egne behov og hinandens behov.
Hvad vi skulle lave sammen, og hvor meget vi skulle hygge os.
Efter børnene er kommet, bliver hverdagen præget af et andet menneskes (barns) ubetingede behov, og det kan kræve ændrede aftaler indbyrdes.
Forventninger er et fy-ord i dag.
Vi vil ikke tale om vores forventninger, for det er forbundet med diskussioner og deraf dårlige følelser. Følelser som for eksempel kritik, ikke-god-nok, dum, uduelig eller noget helt andet. Du kan selv fortsætte listen. Men i en småbørnsfamilie er hverdagen fuld af forventninger og usagte er de oftest.
Mere om forventninger i småbørnsfamilien
Jeg har lyttet til og hjulpet mange par. Par som havde fået småbørn. Som havde forventninger om, at den anden skulle være der ubetinget for partneren, elske betingelsesløst eller noget andet. Og mit råd er, at der er noget, vi kan aftale – men det kræver at partneren vil være med på projektet. Derfor er vi nødt til at tale om – uden at den som ikke vil være med til at aftale det, bliver gjort forkert. Og det kan kræve lidt træning og lidt forståelse.
Forventninger kan være mange – for eksempel at blive elsket ubetinget – det er forbeholdt vores forældre at elske os ubetinget. Sådan er det. Måske drømmer vi om, at vores partner altid skal sige “ja” til det, vi gerne vil. Også her er det sådan, at vi kan spørge – ligesom vi spørger en ven. Og hvis svaret er ja, er det ja, og hvis svaret er nej, er det nej. Hvordan hænger det sammen i en familie med småbørn?
Kunsten er at undlade at overtale, manipulere, blive sur og fornærmet eller noget helt andet. De er nemlig allesammen forsøg på at overtale din partner. Ulempen er at det skaber ubalance og ofte også skænderier, og skænderier tager tid fra småbørn.
Det kan trænes og fordelen er, at parforholdet bliver langt mere jævnbyrdigt.
Vi kan ikke forvente, at vores partner kan elske os ubetinget, uanset hvad vi finder på. I det voksne parforhold skal der være plads til konsekvenser. Der skal være plads til forskellighed og plads til at gøre noget hver for sig.
Øvelse til hjemmebrug
Hvis I gerne vil gå på opdagelse i hinandens univers, så prøv at lave denne øvelse en dag, hvor I har god tid:
1. skriv ned hvad du forventer af din partner
2. spørg din partner om han eller hun vil gøre det samme
3. giv jer god til til dette arbejde – saml eventuelt sammen over flere dage
4. derefter prioriterer i disse forventninger
5. tag en snak om de forventninger, som i har skrevet og hvis i er enige om nogle, så skriv dem
på en separat liste
Nu ved I lidt mere om hinanden, om forventningerne – og så handler det jo blot om at lave aftaler. Kun det, som I kan blive enige om, er jeres fællesskab. Resten kan i gøre alene – hvis der er tid. Eller I kan gøre det sammen med andre.
Tag gerne fat på mig, hvis I har spørgsmål til teksten eller øvelsen.
Kærligst
Helene