Hvad er forskellen på en psykoterapeut og en psykolog?

Hvordan vælger du mellem en psykoterapeut og en psykolog?

Hvad er forskellen på en psykoterapeut og psykolog? Det kan være mega svært at finde ud af, hvad forskellen er på de forskellige titler – og i særdeleshed, hvad forskellen betyder i forhold til den hjælp, der tilbydes. Vi har i Danmark ingen regler for, hvem der må udbyde psykoterapi, og der findes mange faggrupper, som anvender psykologiske arbejdsmetoder.

Det er helt klart en god idé at sætte sig ind i, hvilken baggrund din psykolog, psykoterapeut eller coach har, så du ikke ender med at lægge dine problemer og sorger i hænderne på en person, der ikke er den rette til netop din udfordring.

Derudover – idag vil mange gerne have en erfaren terapeut eller behandler, som netop har erfaring med dit specifikke behov/din diagnose. Læs mere om mig her.

Derfor er det vigtigt at vide noget om også. Hvis du er helt ny indenfor selvudvikling kan det være en jungle at finde rundt. Hos mig kan du altid ringe og spørge. Overordnet set kan psykoterapien og en del psykologhjælp støtte til udvikling med et kig ind i fortiden. Fordi vi ved, at det – som allerede er lært, kan suppleres af ny nyttig viden. Derefter bliver det lettere at vælge, hvordan du vil leve videre fremad. 

Psykoterapeuten

Titlen psykoterapeut skjuler en blandet skare af mennesker. Nogle har kun taget enkelte kurser over ½ eller 1 år. Nogle har heller ikke selv gennemgået en personlig udviklingsproces og en helt nødvendig emotionel udvikling, som base for at træne andre. Andre har efteruddannelser til et arbejde med psykisk svage og syge i den offentlige social- og sundhedssektor. Enkelte af dem anvender titlen psykoterapeut til at tage raske klienter i fritiden, uden den relevante uddannelse til at praktisere med raske mennesker. At arbejde med psykisk raske henholdsvis psykisk syge er to vidt forskellige fag.

Jeg arbejder selv med raske mennesker. Det vil sige at du skal være færdig med behandling i offentlig regi (enten piller eller psykiater eller en kombination). Jeg vil også gerne hjælpe dig, hvis du er faret vild i systemet. Jeg kender det indefra og ud. Ligesom jeg har undervist pårørende til psykisk sårbare. Min viden indenfor området er derfor specialiseret og jeg kan hurtigt hjælpe dig med at skelne, om du er klar eller ej. Book en rådgivningssamtale og lad os tale samtalen der.

En psykiater og en psykolog

En person, som er uddannet af det offentlige. De arbejder begge med psykisk svage og psykisk syge. Begge titler er beskyttede, og timerne betales helt eller delvist af det offentlige via henvisning fra en læge. Både psykiater og psykologer uddannes via teoretiske studier, og praktisk træning i brug af psykoterapi ofte tages som efteruddannelse senere. Psykiater kan udstede medicin, men afholder sjældent aftaler af længere karakter (oftest en 15 min opfølgningssamtale efter første indledende samtale). En psykolog kan derimod udefra teorier afholde samtaler med klienter, oftes uden egentlige mål.

Ordet psykoterapi er med andre ord en fællesbetegnelse for alle ikke-medicinske bearbejdelser af psykiske forhold. En praktiserende psykoterapeut er derfor en fagperson, der udøver psykoterapi. Psykoterapeutiske teknikker kan anvendes til såvel psykisk syge som til velfungerende mennesker. Læs eventuelt mere på min uddannelses hjemmeside her.

Registreret psykoterapeut

Som fag er det vigtigt hele tiden at udvikle sig. Det er nemlig din sikkerhed for, at psykoterapeuten følger med. Derfor har jeg i 2023 valgt at melde mig ind i foreningen “FaDP” – foreningen af danske psykoterapeuter, som har over 1000 medlemmer. Og vi vil gerne være flere. Sammen kan vi mere. Sammen er vi godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed, landets overordnede sundhedsfaglige tilsynsmyndighed, til at varetage ordningen. Det er ikke en godkendelse, foreningen er kommet sovende til og registreringsordningen er ikke nogen ubetydelig størrelse. Registreringsordningens ånd påvirker alle lag i vores foreningsarbejde og strømmer videre ud til skolerne og vores kollegaer i deres daglige praksis. 

Du kan læse mere om registreringsordningen på foreningens hjemmeside.

Du kan læse meget mere her, hvis du er interesseret i at blive uddannet til psykoterapeut:

https://www.psykoterapeutskolen.dk/20-sporgsmal/156-krav-til-psykoterapeut-uddannelse

https://www.psykoterapeutskolen.dk/svar/godkendelse-psykoterapeut

https://www.psykoterapeutskolen.dk/coach-uddannelse/selvudvikling

https://www.psykoterapeutskolen.dk/20-sporgsmal/157-forskellige-uddannelser

Valget om psykoterapeut eller psykolog

I min praksis hjælper jeg raske mennesker. Jeg anser dig for at være rask, når du er i behandling for adhd, stress, angst, depression, autisme og fysiske lidelser som mave-tarm-sygdomme, blindhed eller andet. Måske lever du et liv, hvor du tænker meget over, hvor “unormal” dit liv er. Det kender jeg godt fra eget liv. Jeg lever med cøliaki og andre tarmsygdomme, generaliseret angst og har også været deprimeret og stresset tidligere i livet af flere omgange. 

Jeg synes personligt, at vi skal vælge det, som vi mærker, er det bedste for os. Jeg har både gået til og går stadig til psykolog indimellem for at blive superviseret i livets dilemmaer og for hele tiden at have et klart billede af min rolle i forhold til dig og andre kunder. Det kan være gratis at gå til psykolog i en periode, det kan også være billigere. De mennesker, som kommer hos mig, har nogle gange valgt mig, fordi de med det samme mærker en lettelse og en udvikling. 

Det er dit valg.

Kærligst

Helene