Viden som begreb og livsområde i dagens Danmark

Viden

Viden som begreb og livsområde i dagens Danmark

Viden som livsområde

Hvordan er din evne til at nyde viden? Nyder du at tilegne dig ny viden, eller er det en sur pligt at lære nyt?

Mange af mine klienter har forskelligt fokus på viden – alt efter hvor gamle de er. Viden som begreb og som livsområde er det område, hvor klienter oftest støder ind i udfordringer. Viden er et område, hvor der kan opdyrkes overspringshandlinger, men de kan heldigvis også nedbrydes igen. For mig at se hænger viden og nysgerrighed sammen. For uden følelsen nysgerrighed lærer vi ikke nyt. Vi har simpelthen ikke en tilskyndelse til det uden nysgerrighed.

Wikipedia har følgende forståelsesramme for ordet viden

“Med viden menes oftest alt hvad en person har lært om et eller flere emner, gennem erfaring eller undervisning. Indenfor filosofi er studiet af viden kaldt epistemologi. I praksis betyder “at vide” ofte, at man føler sig sikker på, at noget er i overensstemmelse med virkeligheden”

Hvilken viden du interesserer dig for, handler mest af alt om, hvor du er i livet. Det kan være, at du gerne vil lære noget om økonomi, et specifikt fag som psykologi eller at du vil lære noget om overgange i livet. Det kan være at du ønsker mere viden om andre lande. Det kan du blandt andet gøre ved at rejse og tale med andre mennesker. Men du kan også dykke ned i litteratur om de enkelte lande, du kan læse nyheder og du kan tale med mennesker, som du møder. Det kan også være at andre mennesker i dit liv fortæller dig om noget, du får lyst til at lære mere om. Uanset om lysten kommer indefra dig selv eller om du bruger den medfødte nysgerrighed i en eller anden kontekst, kan du lære noget nyt. 

Ren biologi

Nysgerrigheden er en følelse. Nysgerrighed er rent biologisk måden at overleve på. Vi skulle i de gamle ursamfund være nysgerrige på dem, vi levede sammen med. Så vi kunne danne de bedste og mest overlevelsesparate familier. Synonymer til ordet nysgerrighed er for eksempel nyfigenhed, videbegær, lærelyst, åbenhed, vide trang og interesse. Formålet med nysgerrighed i dag er det samme. Måske oplever du bare ikke, at det er nødvendigt eller endda brugbart at overleve, undgå beskadigelse og død. Du kan være en af dem, som ikke prøver nyt, som konstant er bekymret, bange og urolig, sover meget eller nærmest er blevet opgivende. 

Følelsernes formål

De følelser vidner alle sammen om, at du har oplevet modstand ved at prøve noget nyt, være nysgerrig og ude på “dybt” vand for eksempel. Måden at overleve på kan derfor blive, at du ubevidst bliver meget forsigtig med at lære andre at kende, måske går du ikke på opdagelse i verden og du kan endda blive et enten for lukket eller et for åbent menneske. Et for åbent menneske i denne sammenhæng betyder, at du deler alt med alle. Uden grænser og uden at skele til, om det er godt for dig at fortælle alt til den person, som du taler med. Nysgerrighed skal skabe lidt frygt. Det er der, du lever. 

Fordi du mærker dine grænser, bliver du mere og mere bevidst. Og igen, det kan betyde at du ad åre kommer til at beskytte dig for meget i forhold til andre mennesker. For hvem er egentligt “farlige” i dagens danmark? Ikke mange. Men dit ubevidste kan tro det. Det kan også betyde, at du bliver så åben, at andre mennesker træder på dig. At din åbenhed omkring hvad du tænker, sårer andre. Her er det altid dit ansvar at tænke over, hvad du vil med relationen og de mennesker, der er i dit liv. Alternativt dem, som du gerne vil have i dit liv.

Ideer til at arbejde med livsområdet viden

Når du skal til at dyrke følelsen nysgerrighed og viden som livsområde, er der dog nogle generelle spørgsmål, som du kan stille dig selv. For eksempel – hvad betyder dette livsområde for mig, hvor ofte har jeg overskud til at læse eller lære nyt og hvordan kan du bedst lære. Du kan også øve dig i at være nysgerrig. Find et område, hvor du har lyst til at lære noget. Dernæst øver du dig langsomt i at lære det. Det kan være at strikke, hækle, læse en god bog og blive klogere. 

Viden og nysgerrighed

Flere eksempler på øvelser indenfor viden

Et område at arbejde med under viden, kan være at læse alle de politiske partiers program. Det kan være, du gerne vil vide noget om buddhisme eller vide en masse om immunforsvaret, fordi din krop råber på viden indenfor dette område. Du kan også være nysgerrig på, hvad du føler, når du “stikker næsen frem og er nysgerrig”. Skrive nogle tanker og overbevisninger ned. Der lever du og der lærer du.

Der er flere spørgsmål og du kan få meget mere at vide om dette livsområde, hvis du læser flere af mine blog tekster om viden. Husk at du selv kan sortere i blog teksterne og dermed kun få blogs om viden. Hvis du mener at der mangler noget, så kan du også skrive til mig via min kontaktside. Fortæl gerne, hvilket livsområde, du vil arbejde med. Fortæl mig også gerne lidt om, hvad du gerne vil lære.

Uanset hvad du har lyst til at vide noget om, så kan du tage et skridt ad gangen – ved at arbejde med mål og delmål. Læs mere om dette under min side med livsplanlægning og livshjul.

Rigtig god fornøjelse,

Kærligst Helene