11 jan 2019

Børn

Drømmer du om gode relationer?

Er de gode relationer langt væk? Har du forsøgt at skabe en god kontakt til dine voksne børn? Tænker du nogensinde over, hvordan dine voksne børn har det følelsesmæssigt? Har du overvejet at spørge dem om hvordan deres liv ser ud med deres følelser? Tør du spørge om deres mening om dig som mor eller far? Og tør du lytte længe nok og åbent nok?
 
Jeg tror personligt, at vi kommer langt med at være åbne og lytte. Bare lytte.  Bruge ørene. Ikke munden. Det kan være svært som forældre til voksne børn, at lytte – lytte – lytte. Bruge begge øre og ikke tale for meget. De fleste kender til mennesker, som taler i munden på en. Prøv om du kan være stille længe nok – bare indimellem. Der er værdifuld viden at hente. Dit forhold til barnet eller børnene bliver ofte bedre at at lytte mere og tale mindre. Simpelthen fordi tilknytning kommer af at vi som forældre har beskyttet, leget og været omsorgsfulde overfor vores spædbørn. Og tilknytningen varer resten af livet. Derfor er den vigtig.
 
Spædbørn har brug for stabile voksne, regelmæssig kontakt, at de bliver passet omhyggeligt og sørger for at deres behov bliver dækket samt simpelthen bliver holdt af. Hvis denne tilknytning ikke sker, så kan det være svært senere at føle sig værd at elske. Omvendt – altså hvis ikke de ovenstående behov dækket, bliver relationen angstfyldt og mistillidsfuld senere i livet. Du kan eventuelt høre denne video af Karen Vibeke Mortensen. Den beskriver tilknytning dybere og varer 20 minutter.
 

Her følger en bid af en samtale mellem min klient – en voksen mor og hendes voksne datter.

 
Der er selvfølgelig anonymiseret. Mor og datter er indforstået med denne blog.
 
Min klient genfortæller sin datters opringning efter besked om invitation til et arrangement, der muligvis ville falde sammen med barnebarns fødselsdag:
 

Datteren siger:

“Jeg er så ked af det og føler mig svigtet – jeg føler mig overset og tænker over om du og din mand overhovedet ikke havde tænkt på lille Sofie… “hun græd og græd og græd.
 
Mor svarer:
“Jeg vidste jo ikke, at I ville holde fødselsdag den dag, og nu har vi lavet en aftale med de andre”, “jeg kan altså ikke lave den om nu”… lidt spids var stemmen også blevet.
 
Og der stoppede mor med at fortælle. Nogen vil endda sige “forsvare sig”!

At stoppe op og lytte – til den gode relation

Moren stoppede sin talestrøm og valgte i stedet blot følgende: at lytte til hende og sige mindst muligt udover “årh” og “jeg forstår” , rumme datterens store sorg over at føle sig svigtet og hun forstod hende. Hun lyttede til datterens følelser. Hun turde gå med igennem følelserne samme med datteren.
 
“Hun kunne mærke hendes følelser i sig – mærke den helt igennem ulykkelige lille pige, som følte sig svigtet og som var blevet svigtet”. Fortalte hun mig.
 
Hun fortalte videre, at forståelsen for datterens svigt gjorde at hun kunne lytte:
 
“Så mit barn fik al min kærlighed, al min omsorg, og selvom det var svært at være mor, svært at lytte, svært at rumme alle de nye følelser, svært at se på mit liv med nye briller, så gjorde jeg det bedste, jeg havde lært. “
 
“Jeg føler mig stadig svigtet, sagde hun.”
 
Og mor svarede: “Det er jeg ked af, min skat”
 
For hverken følelser eller ord er farlige. De dræber ikke, de gør os derimod klogere på hinanden. Datteren opdagede svigtet og moren kom igennem en masse skyld og skam – som ikke helt havde fundet en plads i hende, mens hun sagde følgende til mig i min praksis:
 
“Idag ved jeg, at jeg på mange områder ikke været dygtig nok som mor. Jeg har ikke altid turde sætte grænser, ikke kunnet være en tydelig leder, ville ofte hellere være “ven” med mine børn end at tage ansvar, for jeg vidste ikke hvad det betød. Jeg vidste heller ikke, at livet kunne leves anerledes end det, jeg havde lært” sagde moren til mig.

Hvad kan vi lære om gode samtaler og nære relationer af denne mor og datter samtale?

 
Den helt store “gevinst” kommer, når du som den ældste kan rumme din datter og hendes følelser. For gevinsten er, at du og hun sammen får arbejdet jer igennem følelser til en ligeværdig voksen kontakt. Som er guld værd, som er kærlig og relationsopbyggende. Som er hele meningen med livet, hvis du spørger mig.
 
Når det lykkedes at finde en ligeværdig platform for mor og datter, skabes den bedste grobund for at leve livet med gode relationer. Relationer, som kærligt støtter alle, ikke mindst de unge i vores liv.
 
Dog kan det være nødvendigt at lytte af flere omgange. Og ikke altid er dette alene nok. Hvis der er svære omsorgssvigt og eventuelt misbrug involveret i jeres relation, så bliver arbejdet med at rydde op nogle gange så overvældende, at begge parter må trække sig og tage lidt tid alene. Denne proces kan være svær og jeg ved, at du som mor eller far kan have brug for støtte til at se hvor samtalen skal stoppe – i relationen med dit voksne barn. Det kan du læse mere om – blandt andet her på mine blogtekster. Du kan også ringe og få en tid. 
 
Rigtig god arbejdslyst,
kærligst
Helene

Vil du have 15 minutter gratis?

Hvis du har lyst til at bestille et gratis kaffemøde og høre mere om et forløb hos mig, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du får intens opmærksomhed i 15 minutter i min klinik eller på telefon. Skriv, ring, send en ven – gør det nu!