Stress 22 jul 2021

APV-undersøgelse

Er ovenstående ord, som du bruger lidt i flæng. Eller mærker du noget kropsligt, som du ikke helt forstår? Eller har konen/manden(kollegaen) fortalt dig, at du er lige lovlig fremme i den hidsige sko, når du taler.

Fra biologiens side er stress designet til at alarmere dig, hvis du presser kroppen for hårdt. Det er altså en helt vildt god følelse. Vi brugte stressen til at løbe fra et farligt dyr, som ville slå os ihjel. Vi brugte stressen til at løbe stærkt, når vi skulle jage. Eller vi brugte stressen til at løbe fra en farlig fjende, der kom ud af buskadset.

Sådan helt kort fortalt.

Idag har jeg talt med stressede mennesker via mit arbejde på stresslinien som frivillig stresscoach. Et arbejde, som jeg nyder, fordi det giver mig indblik i mange forskellige livsfaser og arbejdspladser. Det er ofte sådan, at folk ringer for at få at vide, hvad første skridt er. Hvor går de hen? Hvem skal de tale med først og sådanne spørgsmål. Nogle gange ringer de for at få at vide, at kropsreaktionerne er rigtige, fordi de selv er blevet helt fjerne fra dem selv i en alt for travl hverdag.

Er stress en sund følelse?

Ja det er – fordi vi har brug for at mærke os selv, føle følelser og mærke kropsreaktioner. Men mange af os har aflært dette arbejde. Det allervigtigste arbejde. Nemlig at turde sige nej tak til flere opgaver. Det mener jeg er et samfundsproblem. Det ligger i vores DNA at vi vil have mere, bedre og dyrere… sådan er mennesket skabt. Med det ene formål at familien klarer sig bedst i den “store livsdyst”. Men betyder det, at vi skal knokle en vis legemsdel ud af bukserne? Betyder det at vi skal sætte vores helbred på spil? Endda måske tage en sjus i stedet for en lur. Nej det gør det ikke. Vi ville have meget bedre af at lære hvad livet skal indeholde, for at være godt nok!

Er du en af dem, som synes at følelser er noget pjat og kender du til ovenstående dilemma, så giv dig selv en pause og lav denne lille opgave. Ikke for at få “mere-og-bedre” men for at være helt ærlig overfor dig selv.

En historie lyder således

Vi er ved at sammenlægge 2 afdelinger og folk valfarter væk, inden afdelingen lukker helt. Derfor sidder vi få tilbage, som gerne skal klare de andres arbejde. Jeg kan ikke mere. Husker dårligt og har været så træt de seneste måneder. Hvad skal jeg gøre? Hvordan kommer jeg igennem denne fase? Jeg kan jo ikke svigte mine kolleger.

En anden historie lyder sådan:

Jeg får flere og flere opgaver ind. Ledelsen “snyder” og giver os samtaler udenom de normale samtaleblokke, så nu skal jeg have 8 almindelige samtaler og 4 special samtaler som ikke tæller med i det samlede regnskab. Men jeg skal også nå det andet arbejde. På samme tid som da jeg “kun” havde 8 samtaler per dag. Det giver mig en træthed i hovedet hver dag, som presser mig ud over kanten. Jeg kan ikke været noget for familien, da jeg er så forbandet træt om aftenen. Jeg har ikke lyst til sex lige nu. Hvad skal jeg gøre?

Symptomer på stress er forskellige fra menneske til menneske.

Her er nogle af de symptomer, som jeg hører om i praksis hver uge. Men vær forsigtig med at regne med listen nedenfor. Der er mange andre symptomer. Derfor skal du altid starte hos din egen læge. Gå ikke for længe med nogle tanker om for meget arbejde og symptomer.

Fysiske symptomer

 • Indre uro
 • Hovedpine
 • Hjertebanken
 • Mavesmerter
 • Nedsat potens
 • Vægttab eller øgning
 • Hyppige infektioner
 • Forværring af kronisk sygdom

Psykiske symptomer

 • Ulyst
 • Træthed
 • Irritabilitet
 • Hukommelsesbesvær
 • Koncentrationsbesvær
 • Angst
 • Nedsat humoristisk sans
 • Depression

Adfærdsmæssige symptomer

 • Søvnløshed
 • Uengagerethed
 • Hyperventilation
 • Aggressivitet
 • Nedsat præstationsevne
 • Ubeslutsomhed
 • Øget brug af stimulanser
 • Øget sygefravær

 

Det er de symptomer, som du kan læse mere om hos Netdoktor. Hvis du har lyst til at tage en stresstest, kan jeg anbefale denne hurtige temperaturmåling.

Ofte mærker vi ikke selv noget, fordi vi er for travle til at ville høre kroppens signaler. Ofte ved vi det godt, når andre fortæller os, at vi bør holde pause, at vi snerrer for meget. Men vi ved ikke hvordan vi skal ændre på hverdagen. Chefen gør ikke noget ved det, i bedste fald har du en samtale med din chef, som så siger “alt bliver bedre, kan du bare hjælpe os lidt i denne uge. måned eller år?”

Jeg arbejder udfra din fortælling – værktøjerne er blandt andet adfærdsbiologien, biopsykologi, stressforskning og den metakognitive tilgang.

Ring gerne og hør mere. Du får altid 15 minutter gratis.

Kærligst Helene

Vil du have 15 minutter gratis?

Hvis du har lyst til at bestille et gratis kaffemøde og høre mere om et forløb hos mig, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du får intens opmærksomhed i 15 minutter i min klinik eller på telefon. Skriv, ring, send en ven – gør det nu!