Parforhold – tilknytning

tilknytning

Parforhold – tilknytning

Jeg bliver ofte spurgt om, hvorvidt et trygt forhold er givet fra start. Til det kan jeg kun sige; “ikke hver gang overhovedet”. I kan som par arbejde med det og derfor vil jeg med denne blogtekst give jer forskellige muligheder for at arbejde med jeres parforhold og gøre det lige så tilpas trygt for jer, som I behøver. 

Vi forelsker os i den, som kan hjælpe os med at hele sår fra fortiden. Sådan er det.

Jeg bruger ind imellem denne lille test, som hver part får tilsendt. Den kan give et billede af, hvor tryg du er i dit forhold. Den er på engelsk og derfor har jeg oversat den, så du får mest muligt ud af alle spørgsmålene. Den oversættelse kommer her nedenfor.

Tilknytning – hvad er det, tænker du måske nu?

Bowlby har udforsket tilknytning imellem børn og deres forældre i . Han fortæller i sin forskning, at der findes 2 overordnede tilknytninger, nemlig tryg og utryg. Under den utrygge tilknytning findes der 2 opdelinger, nemlig den ængsteligt/ambivalente og den ængsteligt/afvisende. Senere blev tilknytningen også knyttet sammen med parforhold. Det betyder nemlig noget, hvordan vi har oplevet at være børn i vores oprindelige familie. Du kan læse lidt mere her.

Når du vælger at lave testen og klikker på linket ovenover, så kan du vælge mellem 2 undersøgelser, den lange (A) og den korte (B), som jeg anbefaler. Klik derfor på “Survey Option B” – den tager cirka 4 minutter at lave. Du skal være 18 år gammel for at deltage. Når du klikker på “Begin Option B” bekræfter du derfor, at du er 18 år gammel.

Efter undersøgelsen

Tag resultatet med til vores samtale eller kig lidt mere på de enkelte spørgsmål, som du finder oversat herunder. Bemærk at jeg har oversat efter bedste evne. Men spørgsmålene kan give dig et billede af, hvordan du tænker og føler i nære relationer. Det er en god ide at nedskrive dine tanker og refleksioner for at lære mere om dig selv.

Her kommer min egen oversættelse, blot til dig, som har svært ved det engelske. Brug den som pejling til at svare i selve testen.

Baggrund: Her er nogle få opstartsspørgsmål – kun til statistiske formål.

1. Er du mand eller kvinde?
mand
kvinde

2. Hvilken alder er du?
år

3. By eller land?
by
land

4. Har du før prøvet denne undersøgelse?
ja
nej

5. Er du i et fast forhold?
Nej
Ja, jeg dater en nu
Ja, jeg er gift
6. Hvor længe har du været gift?
måneder
år
7. Er din partner man eller kvinde?
mand
Kvinde

Nedenfor kommer 35 udsagn, som hver især kan vurderes ud fra denne skala:

Strongly Disagree (stærkt uenig)

 Disagree (uenig)

 Somewhat disagree (lidt uenig)

 Neither agree or disagree (hverken enig eller uenig)

 Somewhat agree (lidt enig)

 Agree (enig)

 Strongly Agree (stærkt enig)

Læs venligst hvert udsagn og svar indefra hvordan du oplever og tror, at udsagnet beskriver din følelse om tætte forhold generelt:

 1. Når min partner ikke er hjemme, bekymrer jeg mig om, hvorvidt han eller hun bliver interesseret i andre.
 2. Det er ikke svært for mig at komme tæt på min partner.
 3. Jeg er bange for, at når en romantisk partner lærer mig at kende, vil han eller hun ikke kunne lide, hvem jeg virkelig er.
 4. Det er let for mig at være kærlig over for min partner.
 5. Jeg er bekymret for, at jeg ikke lever op til andre menneskers forventninger.
 6. Jeg diskuterer normalt mine problemer og bekymringer med min partner.
 7. Jeg ville ofte ønske, at min partners følelser for mig var lige så stærke som mine følelser for ham eller hende.
 8. Jeg synes, det er relativt let at komme tæt på min partner.
 9. Jeg bliver utilpas, når en romantisk partner vil være meget tæt.
 10. Jeg føler mig tryg sammen med romantiske partnere.
 11. Jeg bekymrer mig meget om mit forhold.
 12. Min romantiske partner får mig til at tvivle på mig selv.
 13. Min partner forstår virkelig mig og mine behov.
 14. Jeg bekymrer mig tit om, hvorvidt min partner vil blive sammen med mig.
 15. Jeg foretrækker ikke at være for tæt på romantiske partnere.
 16. Det hjælper når jeg taler med min romantiske partner i nødsituationer.
 17. Jeg er nervøs, når partnere kommer for tæt på mig.
 18. Det gør mig sur, at jeg ikke får den kærlighed og støtte, jeg har brug for fra min partner.
 19. Jeg fortæller min partner næsten alt.
 20. Min partner synes kun at lægge mærke til mig, når jeg er vred.
 21. Jeg oplever, at min partner ikke ønsker at komme så tæt på, som jeg gerne vil.
 22. Jeg er bekymret for, at en romantisk partner ikke vil bekymre sig så meget om mig, som jeg bekymrer mig om ham eller hende.
 23. Mit ønske om at være meget tæt på skræmmer nogle gange folk væk.
 24. Jeg taler med min partner om det, jeg har lyst til.
 25. Jeg bekymrer mig sjældent om, at min partner forlader mig.
 26. Jeg har svært ved at tillade mig selv at være afhængig af romantiske partnere.
 27. Jeg er bange for, at jeg vil miste min partners kærlighed.
 28. Jeg bekymrer mig ikke så ofte om at blive forladt.
 29. Jeg har let ved at være afhængig af romantiske partnere.
 30. Jeg er meget rolig, når jeg er tæt på romantiske partnere.
 31. Jeg føler mig ikke tryg ved at åbne op for romantiske partnere.
 32. Jeg foretrækker ikke at vise en partner, hvordan jeg har det inderst inde.
 33. Når jeg viser mine følelser for romantiske partnere, er jeg bange for, at de ikke vil føle det samme om mig.
 34. Jeg føler mig tryg ved at dele mine private tanker og følelser med min partner.
 35. Jeg er ofte bekymret for, at min partner ikke rigtig elsker mig.

Når du er færdig på den engelske side, kommer der en graf frem. Den fortæller dig, hvor du er henne på skalaerne. Skriv den ud og tag den med, hvis du ønsker min sparring på den.

Rigtig god fornøjelse.

Kærligst Helene