Når du ikke længere kan arbejde med det samme.

Nedsat funktionsevne

Når du ikke længere kan arbejde med det samme.

Er nedsat arbejdsevne et ord par, som du slet ikke kan identificere dig med? Hvad sker der, når du ikke længere kan se dig selv i tidligere arbejdsopgaver? Skal du være perfekt og kunne det samme hele livet?

Nedsat funktionsevne

Er du blevet syg og kan ikke længere se dig selv i samme branche og med samme erhverv. Så har du sikkert oplevet at tænke på, hvad du så skal bruge din tid på, hvad du egentligt evner. Måske tænker du endda, så er det bedste nok en pension, for så slipper jeg for at have jobcentret på nakken. “De stresser mig, de er deciderede onde. De vil presse mig ud i noget, jeg ikke kan.”  “Hverdag læser jeg historier om hvordan de jæger folk. Det vil jeg ikke udsættes for.”

Måske tænker du på, om din arbejdsgiver kan bruge dig, selvom du har fået diagnosen ADHD eller ADD. Måske tænker du selv allerede, at du ikke længere kan male vægge, da albuer og håndled er blevet slidte. Knæet er brugt op. Og hvad så?

Nedsat arbejdsevne kan komme af mange forskellige årsager. Både psykisk og fysisk sygdom gør det sværere at følge med . Du får intet ud af at tænke som ovenstående. Desværre ikke.

Det er helt normalt – men ikke så kontruktivt for dig selv i det lange løb. Det bliver alt for hårdt for dig.

Derimod kan det godt betale sig at være nysgerrig og åben – tale konstruktivt med arbejdsgiveren, når altså du selv er blevet helt klar over, hvad du vil eller kan fremover.

Hvad kan du få hjælp til hos jobcentret

Et mentorforløb kan hjælpe dig med at flytte overbevisninger fra ikke-støttende til støttende tanker og adfærd.

En af de mennesker, jeg har arbejdet sammen med i mentor/mentee forløb, havde været langvarigt syg. Nu skulle hun nu efter genoptræning til at finde ud af, hvad hun kunne arbejde med fremover. Vi aftalte et forløb, hvor primær fokus var at skrive ansøgninger med mere præcise tekster. Som var langt mere sælgende og et cv, som afspejlede det, hun gerne ville fremover. Erfaringen bagud parkerede vi i erindringerne.

Grunden til dette fokus var, at min erfaring fortalte mig, at det allervigtigste arbejde med at åbne op og lære nyt er, at tage fat i, hvad vi kan i dag.

Jeg bruger blandt andet styrketesten til dette arbejde, for den giver nogle gode sætninger. Til at holde fast i det, vi rent faktisk kan. Og så fjerner den fokus fra det, vi ikke kan.

Det allervigtigste arbejde er at kigge på alle de kompetencer, som du har. Også i det frivillige liv – helt bredt – og uden fordomme.

Og det næste er at acceptere at du ikke kan det samme mere, hverken fysisk eller psykisk. Fokus bør være på livskvalitet fremfor regler og rammer – for det hjælper dig med at finde det nye job.

Øvelse:

Skriv dine tanker ned lige nu …
Vurder om de støtter dig fremad mod nye udfordringer og en livsglæde i hverdagen.
Hvis de ikke støtter dig, så skriv nye tanker ned.
Vælg hver dag at kigge på disse nye tanker.

 

Hvis du vil bruge lidt mere tid på at undersøge dine drømme, så prøv også at udføre denne lille gratis 5 min opgave.

Hvis du har brug for støtte – inspiration til jobsøgning efter sygdom eller stress, så ring gerne. Læs eventuelt mere om lovstof her.

Kærligst Helene