Ensomhed 23 maj 2019

Venner

Mangler du venner i dit liv?

I min praksis fortæller mennesker om deres ensomhed. Jeg ser i fjernsynet, at flere og flere bliver ensomme. Hvorfor mon? Vi har jo alle muligheder for at mødes med mennesker hver dag. Men det sker ikke af sig selv. Tværtimod kan fjernsyn og internet sagtens tage over – tage magten – som en erstatning. Jeg hører mennesker fortælle, at de har masser af venner, som de aldrig har set i virkeligheden. Disse venskaber bliver erstatninger. Ensomhed føles så tungt og selvom følelser er ok og ensomhed rent biologisk skal bruges til at gå ud i verden og skaffe venskaber, gør vi det ikke. Det er meget nemmere at blive “ven” med dem i tv eller på computer.

Vi kan simpelthen have for svært ved at mærke, elle måske har vi aldrig lært værdien af tætte venskaber. Vi behøver faktisk ikke ret mange venner, før det er nok. Men hele humlen ligger begravet i, at vi netop ikke ved, hvad vi har brug for. Vi mærker blot ensomhed eller alenehed som et åg over os.

Jeg har selv haft ensomheden tæt inde på livet. Jeg kunne føle mig ensom, selvom jeg var sammen med andre mennesker hver dag – på arbejdet, til aktiviteter med børnene og i bestyrelser og andet, som jeg fyldte min tid med.

Det så ud som om jeg havde et aktivt og nært forbundet liv på overfladen. Indeni mig anede jeg ikke, hvordan jeg skulle komme ud af denne følelse.

Ensomheden tog til henover årene efter mine forældres død og på et tidspunkt besluttede jeg mig for (sammen med min mentor) at øve mig i noget nyt – nemlig at finde nye venskaber, for de eksisterende var ikke tilstrækkeligt tæt på i den periode – og ensomheden efter flere dramatiske kærestebrud og børnenes naturlige udlængsel og udflytning var meget stor.

 

Hvordan kan du ændre på ensomhedens tunge greb?

 

Jeg øvede mig blandt andet ved at prøve nye interesser af – gik til dans, syning, begyndte at male igen og jeg mødtes med andre kvinder i forskellige livsfaser – på arrangementer, som jeg fandt i det store facebook begivenhedsunivers, ved at melde mig ind i en loge for københavnere, ved at være med i netværk.

Næste skridt var at komme på tomandshånd med disse skønne kvinder, så jeg kunne få følelsen af forbundethed og nærhed. Jeg øvede mig i at komme tættere på de mennesker, som jeg havde lyst til at lære bedre at kende. Ved at invitere på kaffe, mad og vin – ved at fortælle om mig selv, mine tanker, mine følelser, spørge nysgerrigt ind til dem, jeg mødtes med og som jeg ønskede at vide mere om. På den måde skabte jeg mig et helt vidunderligt netværk efterhånden – over tid. Helt mit eget. Uanset ægtestand, uanset børn, uanset status, uanset alder – blot fordi jeg nyder hvert et menneske i mit liv. Og fordi jeg nyder at være sammen med nære venner, som kan mærke mig og som jeg kan mærke.

 

Savner du også at komme ud af ensomheden, så læs videre og få nogle tips til hvordan:

 

gå til sport, dans, sang, musik, frimærkesamling, hækling, blomster – noget der interesserer dig (og tal med en af de andre hver gang)
tal hver uge med mindst et nyt menneske
inviter frit og offentligt folk til at gå en tur rundt om nærmeste by, skov, sø – brug for eksempel Facebook til denne dejlige opgave
tag ud og rejse med andre friske mennesker – helt alene
tag til foredrag og tal med mindst et nyt menneske – om selve indholdet

 

Har du mod på at skrive en vision for området venner, så find mit værktøj her. Opgaven er beskrevet, så du kan blot notere dine drømme og ønsker.

Rigtig god fornøjelse – og ring, hvis du savner modet til at træne.

Kærlig hilsen Helene

Vil du have 15 minutter gratis?

Hvis du har lyst til at bestille et gratis kaffemøde og høre mere om et forløb hos mig, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du får intens opmærksomhed i 15 minutter i min klinik eller på telefon. Skriv, ring, send en ven – gør det nu!