Skyldfølelse 04 jun 2019

Børn / Familie / Krop/psyk

I den tætte relation er der altid skyldfølelse…

Skyldfølelse betyder nemlig ifølge ordbogen: en følelse af dårlig samvittighed over, at man er skyld i noget.

Lad mig dvæle lidt ved betydningen i forhold til voksne børn, der er flyttet hjemmefra eller på vej hjemmefra.

Dårlig samvittighed over, at man er skyld i noget.

Skyldfølelse – en god eller dårlig følelse?

 

Når jeg hører ordet skyldfølelse, tænker jeg tilbage til den gang i 2006. For der var skyldfølelse en hverdagsfølelse for mig. Jeg havde skyldfølelse over at mine børn havde oplevet svigt, alkoholmisbrug, psykisk vold og skilsmisse. En voksende skyldfølelse over at jeg var skyld i alle de kvaler, som mine børn havde gennem livet.

Jeg har lært via biopsykologien omkring skyldfølelse.  Den er beregnet til, at vi beskytter, leger og drager omsorg for vores børn, mens de er små børn – samt at vi i stigende grad alt efter deres formåen, giver slip på omsorgsrollen, legen og læringsrollen, så de kan blive selvhjulpne voksne. Men vi kan hvad vi har lært. Jeg havde ikke lært det godt nok og derfor opdagede jeg ikke skyldfølelsen så ofte, som det var nødvendigt. Mine børn har derfor fuldstændig ret, når de i dag føler sig svigtede. Jeg vidste ikke bedre.

Jeg har indimellem stadig besøg af skyldfølelsen – senest for et par uger siden. Den kigger forbi – når en af mine voksne børn har det svært. Så titter den frem igen…

Men hvor går grænsen egentlig?

Kan vi komme til at overbeskytte vores børn, fordi vi ikke kan lide at have skyldfølelse?

Ja, det kan vi!

Når vi ser på de voksne mennesker, vi har i vores liv – hvis vi kigger på, hvem de er blevet til, og hvordan de lever deres liv, og det giver os skyldfølelse, så ved jeg af erfaring at vi kan få lyst til at flyve fra den ubehagelige følelse. For ingen lærer os at give slip på den – eller – jeg har i hvert fald ikke lært det hjemmefra, må jeg konkludere. Jeg vidste ikke dengang, at skyldfølelsen var et grundvilkår som kom sammen med barnet… Skyldfølelsen er den følelse som skulle hjælpe mig som mor med at gøre det, som var bedst for mit barn. Da de var børn.

Jeg vidste ikke, at målet med at opdrage børn – netop er – at de skal blive selvforsørgere og selvhjulpne.

Som forældre til voksne børn har vi dog brug for at se skyldfølelsen i øjnene for vores egen skyld. Vi skal ikke bruge den til for evigt at lade os styre af den. Vi skal ikke bruge den til at overkompensere i de voksne børns liv. Vi skal turde give slip og lade dem komme til os. Lade dem leve deres eget liv, som de synes det er rigtigt. Og elske dem, som de er.

Vi skal turde tro på, at de godt kan selv. Det giver frihed. Det giver glæde. Det giver nærhed på den lange bane.

Tør du?

Ellers er du velkommen til at ringe for sparring. Du kan også booke 15 minutters telefonsamtale gratis allerede idag.

Kærlig hilsen
Helene

Vil du have 15 minutter gratis?

Hvis du har lyst til at bestille et gratis kaffemøde og høre mere om et forløb hos mig, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du får intens opmærksomhed i 15 minutter i min klinik eller på telefon. Skriv, ring, send en ven – gør det nu!