Føl frygten og gør det alligevel

Føl frygten og gør det alligevel

“Føl frygten og gør det alligevel” er en af mine ynglingsbøger, Den er fra år 2000 – skrevet af Susan Jeffers – og den bliver ikke dårligere af et par år på bagen. Faktisk tager jeg den frem ofte – fordi den repræsenterer dele af min udvikling på sådan en fin måde.

Hvad har bogen lært mig?

Jeg har lært ikke at skyde skylden på andre, men tage ansvar for mit eget liv, hver gang noget ikke går, som jeg gerne vil have det. Jeg har lært at sige meget mere “ja” i stedet for “nej” og jeg har lært, at frygten, som i biologien enten skal få os til at flygte eller kæmpe, kan lamme os og gøre os utilfredse – ved lette eksempler uden fagord. Jeg har læst en masse case-stories, som betyder meget for mig i en hverdag fyldt med nyheder, som netop skaber frygt.

Jeg har været styret af dårlige følelser hele mit voksne liv. Styret af den utilfredshed, som bliver så fint beskrevet, og jeg ville have været død med den, hvis ikke jeg havde fået kendskab til blandt andre denne bog, som er spækket med de gode fortællinger og giver metoder til at føle frygten og gøre det alligevel. Lad mig give dig et eksempel på, hvordan jeg var styret af min frygt. I dette tilfælde, fordi jeg ikke turde tage springet og flytte til Jylland. Fordi jeg inderst inde var klar over, at stilheden var for stille til mig.

Jeg brugte et hav af tanker på at fortælle mig selv, at Jylland var laaaaangt væk, at selvom mine døtre flyttede derover, ville jeg aldrig komme tæt på. Jeg ville ikke kunne forstå sproget, jeg ville blive misforstået, jeg ville komme til at kede mig, jeg ville have svært ved at lære nye at kende, for alle ved, at de kjovenhavnersnuder ikke skal komme der og tro, de er noget…… Måske du kender nogle af tankerne?

 

Jeg prøvede, følte frygten og gjorde det alligevel!

Jeg flyttede derover – og gæt hvad der skete… i løbet af maks 3 måneder havde jeg mit eget netværk og gik både i byen, i biffen og ud at danse med folk, som jeg lige havde lært at kende. Hvordan? ved at sige “ja” til nye tanker og øvelser, som jeg havde lært om i løbet af min uddannelse. Vi får det, vi tror på!

Jeg er dog tilbage i kjovenhavn igen. Langt væk fra mine to skønne børn og mine seks vidunderlige børnebørn. Fordi min lejlighed igen blev ledig efter en 1årig udlejning og fordi det er her, jeg hører til i hjertet. Men vi var ikke længere væk fra hinanden end at jeg kunne komme hver 14 dag igennem flere år. Den ene tur til den ene datter og den anden tur til den anden datter. Jeg skabte mig en tæt relation til mine børnebørn og børn sammen med dem.

“Føl frygten og gør det alligevel” blev en læresætning, som hænger ved. Hver dag hvert år.

Du sidder måske og tænker, skal jeg så ud og hoppe i elastik ud over en bjergkant. Nej overhovedet ikke. Tværtimod.

Jeg tror på, at vi har nok udfordringer i at leve et indrestyret liv, eftersom vi alle har traumer og svigt med i bagagen. Disse skal vi arbejde med og arbejdet kan være frygteligt og svært. Men det gør godt. Ligesom at rense et gammelt sår. Derfor er arbejdet med livshjul og livsplaner så vigtigt og spændende – en indre rejse mod nærvær og moral og etik og værdighed.

Rigtig god fornøjelse.
Kærligs Helene