18 jun 2019

Venner

Der er mange forskellige slags venskaber

Ved du hvad venskabscirklen er? Tænker du nogensinde over, om dine venskaber kan holde hele livet? Tænker du på, om dine gode venner svigter dig? Synes du at en eller flere af dine venner allerede har gjort alt for meget? Tænker du over, om du har deres fortrolighed? Har du nære fortrolige venner og venskaber, som ikke er det? Hvad er din holdning til venskaber?

Jeg oplevede ret tidligt i livet, at venskaber ikke bare kom af sig selv, fordi min mor og far flyttede familien til en ny byg, da jeg var 10 år gammel. Det var virkelig svært for mig, for jeg havde ikke lært at lede efter venner. De var i gården, når jeg kom ned… Nu skulle jeg ud i gården det nye sted, hvor alle de andre kendte alle – og jeg var den nye… hende, den fremmede. Jeg hadede det. Heldigvis var der en af pigerne i gården, som vidste at jeg skulle gå i hendes klasse, og på den måde begyndte hun at tale med mig, så jeg havde en at være sammen med i sommerferien og i skolen.

Jeg hadede de år som pesten. Jeg havde ikke kompetencerne til at skaffe mig nye venner og havde ikke voksne, som forstod det omkring mig. De sagde det bedste de havde lært “ork det kommer helt af sig selv.. bare tag det roligt”.

Langt senere i livet opdagede jeg, at de venner, som jeg havde dengang, havde set på mig og tænkt, “hvor arbejder hun da hårdt”. Ikke som jeg troede, “hvor er hun dog bare udenfor og mærkelig”… endnu en fortolkning, som jeg ikke kunne bruge til noget. Det er interessant i forhold til mine venskaber, især dem som jeg troede var langt ude i periferien.. de kom tættere på uden at jeg tænkte over, hvad jeg gjorde. Idag ved jeg, at der er megen forskel på, hvordan vennerne er i cirklen/zonerne (taget fra et værktøj, som jeg underviser i).

 

Venskabscirklen:

Dig selv
Fortrolighedscirkelen
Venskabscirklen
Aktivitetscirklen
Den professionelle cirkel

Jeg ved, lige præcist, hvem af mine nære, der er hvor! Og det betyder noget i forhold til tankerne omkring venskab og svigt. For hvis du sidder og tænker om en veninde, at hun har svigtet dig, så prøv et øjeblik at forholde dig til denne tekst:

“Ikke at holde det man lover eller skylder nogen”

Det er ordlyden fra ordbogen, når jeg søger på svigt. Sætningen forudsætter, at du har bedt om hjælp. At du aktivt har spurgt, om din veninde kan og har tid til at hjælpe dig. Eller at I har lavet en aftale, som er tydelig for jer begge. Først der har hun lovet noget. Først da kan hun svigte dig. Også hvis det er et spørgsmål om, hvorvidt du skylder noget. Det kan vi aldrig komme til, når det er et uforpligtende og betinget samvær. Betinget af, at vi har lyst til at gøre noget for hinanden.

 

Hvis du nu gerne selv til lave øvelsen, så du bliver klogere på, hvem du har i dine cirkler – gode venner, bekendte og professionelle samarbejdspartnere, så tegn en cirkel med dig selv inderst. Herefter kan du stille og roligt tegne fire cirkler og sætte navne på. Her følger mine beskrivelser af de fire cirkler.

Fortrolighedscirklen

I forhold til fortrolighed er det ligeså vigtig, at du kan regne med, at det, du fortæller bliver hos den, du fortæller til.

Fortrolighed betyder: “som kun vedrører få mennekser og som andre ikke må vide noget om”

Derfor skal du kunne regne med, at det du fortæller, bliver i den lille fortrolighedscirkel – og måske skal du og dine venner have en samtale om, hvad det betyder for jer hver især, for det er forskelligt. Men tag samtalen. Den er vigtig – eller bliver det en dag.

Venskabscirklen

Er den gruppe af mennekser, som du kan tage med på weekend og som ved nok om dig til at det er hyggeligt at være sammen flere dage. Ikke mere – ikke mindre.

Aktivitetscirklen

Er den cirkel med mennesker, som du lige nu kun ser til aktiviteter, såsom sejlsport, hækling, strikkeklubben eller andre aktiviteter.

Den professionelle

Er dem, som du arbejder sammen med og som ikke er i nogle af de andre cirkler. Det er også lægen, tandlægen og så videre.

Lav denne lille øvelse med dig selv, så du fremover ved, hvem du skal/har lyst til at ringe til og hvornår.

God fornøjelse, kærlig hilsen
Helene

Vil du have 15 minutter gratis?

Hvis du har lyst til at bestille et gratis kaffemøde og høre mere om et forløb hos mig, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du får intens opmærksomhed i 15 minutter i min klinik eller på telefon. Skriv, ring, send en ven – gør det nu!